Ο Trump χαιρέτισε την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας κατά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο

Ο Trump χαιρέτισε την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας κατά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump στο Λευκό Οίκο την Τρίτη το βράδυ.

Σε κοινές δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι ήταν «τιμή» να φιλοξενήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό και τη σύζυγό του στο Λευκό Οίκο, προσθέτοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Ουάσινγκτον είναι «εξαιρετικές» και πιο κοντά από ποτέ.

Ο κ. Trump αναφέρθηκε στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι η χώρα έχει καταφέρει να κάνει μια “τεράστια επιστροφή” από μια παρατεταμένη κρίση. “Θα συναντηθούμε, θα μιλήσουμε και θα διαπραγματευτούμε πολλές συμφωνίες”, δήλωσε ο Αμερικανός ηγέτης στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ είναι πάντα υψηλές, με έμφαση ωστόσο στο περιθώριο βελτίωσης στο γεωπολιτικό μέτωπο και την άμυνα, ώστε να «διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα ένας αξιόπιστος σύμμαχος [των ΗΠΑ] σε έναν σύνθετο κόσμο».

Με τους δημοσιογράφους να περιμένουν τις δηλώσεις των δύο ηγετών να επικεντρωθούν στις παγκόσμιες υποθέσεις και κυρίως στην αναταραχή στη Μέση Ανατολή, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Αθήνα αναμένει τη στήριξη των ΗΠΑ στην αντίθεσή της σχετικά με το πρόσφατο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, το οποίο η ελληνική πλευρά θεωρεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή.

Ο Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας για τα θαλάσσια σύνορα “παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας”, προσθέτοντας ότι η Αθήνα είναι ένας αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ στην περιοχή αυτή.

Ερωτηθείς αν θα μιλήσει με τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan για το θέμα, ο Donald Trump είπε: “Μιλάμε μαζί του και συζητάμε με πολλές άλλες χώρες … ειδικά για το θέμα αυτό. Θα μιλάμε στη Ρωσία – πολλές χώρες εμπλέκονται. Αυτή τη στιγμή είναι ένα χάος… και ξέρουν τις θέσεις μας».

Αναπτύσσοντας περαιτέρω την οικονομική συνεργασία, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ ότι η κυβέρνησή του χαιρετίζει τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα και αναμένει «θετική στήριξη» στην προσπάθεια της χώρας να ενισχύσει περαιτέρω την οικονομία./ibna