ΣΥΡΙΖΑ για συνάντηση Μητσοτάκη-Trump: Προϋποθέσεις,  ανησυχίες και η συνέντευξη τύπου που δεν θα γίνει

ΣΥΡΙΖΑ για συνάντηση Μητσοτάκη-Trump: Προϋποθέσεις,  ανησυχίες και η συνέντευξη τύπου που δεν θα γίνει

Με ανησυχία παρακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον θέτοντας τρείς προϋποθέσεις για να κριθεί επιτυχημένη ή όχι η συνάντηση με τον Donald Trump. Όπως τόνισε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα “Βήμα” ο Αλέξης Τσίπρας, “η Τουρκία προσπαθεί να αναβαθμίσει τον ρόλο της σε τρία παράλληλα μέτωπα: στο συριακό, στο λιβυκό και στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Υπό το πρίσμα των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή, η συνάντηση Μητσοτάκη- Trump είναι, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΣΥΡΙΖΑ, εξαιρετικά κρίσιμη. “Βρισκόμαστε στο υψηλότερο σημείο έντασης της Τουρκικής προκλητικότητας”, σχολίαζε κορυφαίος παράγοντας του κόμματος.

Για την αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να υπάρξει από την πλευρά του Λευκού Οίκου σαφής καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Άγκυρας (της Συμφωνίας με την Λιβύη και της εντεινόμενης προκλητικότητας, ρητή στήριξη του αγωγού EastMed και του σχήματος 3+1 στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, έντονο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει κοινή συνέντευξη τύπου, όπως συνηθίζεται, καθώς έτσι ο Αμερικάνος Πρόεδρος δεν θα προχωρήσει σε δημόσια καταγγελία της Τουρκικής προκλητικότητας. “Αυτό στέλνει μήνυμα στην Τουρκία ότι μπορεί να συνεχίσει τις παραβιάσεις στο Αιγαίο”, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Αλέξης Χαρίτσης, “η συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ συνιστά μείζον πολιτικό γεγονός, το οποίο θα έπρεπε να είχε προετοιμαστεί σωστά για να έχει θετική έκβαση, ειδάλλως μπορεί και να παραγάγει αρνητικά αποτελέσματα”.

Σχολιάζοντας το briefing αξιωματούχων Λευκού Οίκου που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική πλευρά, ενόψει της συνάντησης του Πρωθυπουργού, ο τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε ότι υπολείπεται κατά πολύ προηγούμενων αμερικανικών θέσεων, κρατώντας ίσες αποστάσεις και κάνοντας λόγο για την ανάγκη “όλες οι πλευρές στην Ανατολική Μεσόγειο να  συνεργάζονται για την επίλυση των διαφορών τους και να αποφεύγουν κινήσεις που μπορεί να ερμηνευθούν ως προκλήσεις”.

Μάλιστα όπως υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, η ενίσχυση της συνεργασίας Αθήνας-Ουάσιγκτον θα πρέπει να σχετίζεται με το εάν αυτή εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δυο χωρών συγκλίνουν σε σειρά τομέων. “Εάν οι δηλώσεις κατά της Τουρκικής προκλητικότητας και υπέρ του σχήματος 3+1 και του αγωγού EastMed δεν είναι σαφείς- πόσο δε μάλλον αν δεν υπάρξουν καν – νομίζω ότι πρέπει να επανεξετάσουμε πτυχές αυτής της συνεργασίας”, ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, με φόντο το νομοσχέδιο που προβλέπει την αναβάθμιση της συνεργασίας σε τέσσερις στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον από αύριο στρέφεται στην Αθήνα με τα δεδομένα και τα αποτελέσματα της συνάντησης Μητσοτάκη- Trump, αφού την Παρασκευή αναμένεται να υπάρξει ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισπεύσει την επανεκλογή του Προκόπη  Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας και αμέσως μετά να ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον επανεκλεγέντα Πρόεδρο “για να συμφωνήσουμε πάνω στις βασικές γραμμές της εθνικής στρατηγικής απέναντι στην Τουρκία”./ibna