Στο Κάιρο την Τετάρτη ο Χριστοδουλίδης για την πενταμερή.  Στην Άγκυρα την Τρίτη ο Ιταλός ΥΠΕΞ

Στο Κάιρο την Τετάρτη ο Χριστοδουλίδης για την πενταμερή.  Στην Άγκυρα την Τρίτη ο Ιταλός ΥΠΕΞ

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, μεταβαίνει την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου στο Κάιρο, όπου θα συμμετάσχει σε πενταμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Αιγύπτου Sameh Shoukry, της Γαλλίας Jean-Yves Le Drian , της Ιταλίας Luigi Di Maio και της Ελλάδας Νίκος Δένδιας.

Στόχος της συνάντησης είναι η αξιολόγηση των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και το πώς αντιμετωπίζονται οι υφιστάμενες προκλήσεις, στη βάση μιας θετικής προσέγγισης, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας προς όφελος όλων των κρατών και λαών της περιοχής.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στην Λιβύη, η κατάσταση στη Συρία και οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των άριστων σχέσεων των πέντε χωρών και της συνεχούς ανταλλαγής απόψεων και συντονισμού για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η συνάντηση η οποία ήταν να πραγματοποιηθεί στις 4 Ιανουαρίου είχε αναβληθεί λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή με τη δολοφονία του Ιρανού Soleimani.

Ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών Luigi Di Maio την Τρίτη σύμφωνα με το Τουρκικό Υπουργείο εξωτερικών θα συναντηθεί στην Άγκυρα με τον Τούρκο ομόλογο του Mevlut Cavusoglu.  /ibna