Συνάντηση Μητσοτάκη με Trump στην Ουάσιγκτον

Συνάντηση Μητσοτάκη με Trump στην Ουάσιγκτον

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει την αναμενόμενη συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump στο Λευκό Οίκο την Τρίτη το βράδυ.

Από κυβερνητικές πηγές υπάρχει μια “σιωπηρή σιγουριά” ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών θα έχουν θετικό πρόσημο για την Αθήνα, καθώς η ελληνική πλευρά αναμένει κάποιο μήνυμα υποστήριξης από το Trump σε σχέση με τις αυξανόμενες εντάσεις με την Τουρκία.

Οι Μητσοτάκης και Trump έχουν προγραμματιστεί για μισή ώρα απευθείας συνομιλιών, μετά από τις οποίες θα προβούν σε ξεχωριστές δηλώσεις στον τύπο, αντί για κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που ταξιδεύει στην Ουάσινγκτον από τον θάνατο του Qasem Soleimani, ανώτατου Ιρανού διοικητή που σκοτώθηκε μετά από αεροπορικό πλήγμα των ΗΠΑ στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής. Την ίδια ώρα, ο Trump βρίσκεται αντιμέτωπος με τη συνεχιζόμενη διαδικασία αμφισβήτησης.

Οι αναλυτές τονίζουν ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα πρέπει να αναμένει από τον Trump την αναγνώριση της «στρατηγικής σημασίας» των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ και την επιβεβαίωση του ρόλου της μεσογειακής χώρας ως «πυλώνα σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή.

Παρόλα αυτά, μένει να διαφανεί αν το ταξίδι του Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον θα εξυπηρετήσει περαιτέρω τον στόχο της εξωτερικής πολιτικής της Αθήνας να απομονώσει τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan και να εξασφαλίσει την ευρεία καταδίκη των «παράνομων δραστηριοτήτων» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως το πρόσφατο Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ της Λιβύης και η Τουρκία καταγράφει τα θαλάσσια σύνορα στην περιοχή.

Σύμφωνα με τους παρατηρητές, ενώ η υποστήριξη του Κογκρέσου και του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την καταδίκη της Ελλάδας των πρόσφατων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο θεωρείται δεδομένη, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο και για τον Πρόεδρο Trump, ο οποίος δεν μίλησε απερίφραστα ενάντια στις ενέργειες της Άγκυρας.

Η Αθήνα ελπίζει να αξιοποιήσει το θετικό μομέντουμ μετά την έγκριση από το Κογκρέσο ενός πακέτου δαπανών που περιλαμβάνει το Νόμο για την Εταιρική Σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου το 2019./ibna