Ο Πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε ίδρυση στρατηγείου και αποστολή αξιωματικών στη Λιβύη

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε ίδρυση στρατηγείου και αποστολή αξιωματικών στη Λιβύη

Erdogan: «Ο Μητσοτάκης μου είπε πως η συμφωνία με τη Λιβύη είναι παράνομη. Του είπα αφού είμαστε παράνομοι εσείς λύστε το ζήτημα με μη παράνομο τρόπο!»

Την ίδρυση στρατηγείου στη Λιβύη, την αποστολή αντιστράτηγου και άλλων αξιωματικών αλλά και κάποιων παραστρατιωτικών οργανώσεων ανακοίνωσε ο Recep Tayyip Erdogan σε του συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

«Τo καθήκον του δικού μας στρατού  εκεί (Λιβύη) είναι ο συντονισμός. Ήδη κάνουν τον συντονισμό. Ένα στρατηγείο θα έχουμε κι εκεί θα υπάρχει ένας δικός μας αντιστράτηγος κι εκεί θα διοικούν τις διαδικασίες. Ήδη πηγαίνουν λίγο-λίγο όμως η αύξηση της ροής θα γίνει στο επόμενο διάστημα. Ως δυνάμεις κρούσης εκεί θα έχουμε διαφορετικές ομάδες. Αυτοί δεν θα είναι μέσα από τους στρατιώτες μας, εκείνη θα κάνουν τις εργασίες όμως ο συντονισμός θα είναι υπό την επίβλεψη του στρατού μας.” δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος.

Ο Erdogan αναφέρθηκε και στις διαφωνίες και στις ενστάσεις της Ελλάδας για τη συμφωνία που έχει υπογράψει η Τουρκία με τη Λιβύη σχετικά με τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών ευθύνης.

«Με τη συμφωνία αυτή χάλασε το σχέδιο του διδύμου Ελλήνων-Eλληνοκυπρίων για να εγκλωβίσουν την Τουρκία στη Μεσόγειο. Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ με τον Έλληνα πρωθυπουργό και την ομάδα του κι εγώ με του δικούς μου συνομιλήσαμε για περίπου 1.5 ώρα. Μας είπε πως «αυτό που κάνετε είναι παράνομο». Του είπα «αν είναι παράνομο εσείς προχωρήστε με μη παράνομες ενέργειες, λύστε έτσι το ζήτημα αυτό». Όμως εμείς συμφωνήσαμε με ένα κράτος. Ενώ εσείς συνεργάζεστε με τον Haftar που δεν είναι αναγνωρισμένος και είναι πραξικοπηματίας» δήλωσε χαρακτηριστικά./ibna