Βόρεια Μακεδονία: Εγκρίθηκε η μεταβατική κυβέρνηση του Spasovski

Βόρεια Μακεδονία: Εγκρίθηκε η μεταβατική κυβέρνηση του Spasovski

Ενέκριναν το απόγευμα της Παρασκευής, με 101 ψήφους τα μέλη του Κοινοβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας, τη μεταβατική τεχνική κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές στις 12 Απριλίου. Κύριο καθήκον της τεχνικής κυβέρνησης είναι να οργανώσει και να διεξαγάγει δίκαιες και δημοκρατικές κοινοβουλευτικές εκλογές.

Ο νέος Πρωθυπουργός Oliver Spasovski σε δηλώσεις μετά την ψηφοφορία σημείωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε μια εξαιρετικά σημαντική περίοδο στην οποία αναμένεται η ομαλή λειτουργία όλων των θεσμικών οργάνων της χώρας.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Talat Xhaferi είχε ανακοινώσει την παραίτηση του Πρωθυπουργού Zoran Zaev  και στη συνέχεια ο Πρόεδρος Stevo Pendarovski είχε δώσει εντολή στον Υπουργό Εσωτερικών Oliver Spasovski να σχηματίσει τεχνική κυβέρνηση.

Οι αλλαγές της σύνθεσης της τελευταίας κυβέρνησης του πρωθυπουργού Zoran Zaev είναι μόνο στα Υπουργεία που έχει συμφωνηθεί να προταθούν υπουργοί από το VMRO-DPMNE. Έτσι στη θέση του αναπληρωτή Πρωθυπουργού για οικονομικές υποθέσεις Kocho Angiusev που παραιτήθηκε θα είναι η Mila Jarovska . Υπουργός Εσωτερικών στην τεχνική κυβέρνηση θα είναι ο Nake Shulev και Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής η Rachela Mizrahi, που διορίστηκε από το VMRO-DPMNE.

Το κόμμα της αντιπολίτευσης πρότεινε επίσης πρόσθετους υφυπουργούς στο Γεωργίας, Κοινωνία της πληροφορίας και διοίκησης και Οικονομίας.

Το SDSM πρότεινε επιπροσθέτως υφυπουργούς στα υπουργεία εσωτερικών και εργασίας και κοινωνικών πολιτικών. Οι αναπληρωτές υπουργοί θα εκλεγούν σε νέα σύνοδο./ibna