Η πρώτη αντίδραση στην Αθήνα μετά την εκτέλεση Soleimani

Η πρώτη αντίδραση στην Αθήνα μετά την εκτέλεση Soleimani

Προτεραιότητα η αποφυγή κλιμάκωσης που θα ρισκάρει την σταθερότητα. Την σταθερότητα στην περιοχή και την αποφυγή κλιμάκωσης, “που μπορεί να τη βάλει σε κίνδυνο”, θέτει ως προτεραιότητα η Ελληνική κυβέρνηση, όπως δήλωσε λιτά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας στο briefing των κυβερνητικών συντακτών με αφορμή την εκτέλεση του Ιρανού Υποστράτηγου Qasem Soleimani.

Λίγα 24ωρα πριν την επίσημη συνάντηση Trump-Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και μόλις μια ημερά μετά την επίσημη υπογραφή για τον αγωγό EastMed μια νέα επικίνδυνη ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή με ευρύτερες γεωπολιτικές συνέπειες είναι κάτι που δεν περνάει απαρατήρητο από την Αθήνα.

Την ανάγκη για αποκλιμάκωση της έντασης μέσω του διαλόγου και του σεβασμού στο διεθνές Δίκαιο υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την εκτέλεση του Qasem Soleimani από Αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Βαγδάτη.

Όπως τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, η εκτέλεση του Ιρανού υποστράτηγου, Qasem Soleimani, από τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, αποτελεί επικίνδυνη “ενέργεια που εντείνει περαιτέρω το κλίμα αποσταθεροποίησης στο Ιράκ και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει την ανάγκη για σύνεση και ψυχραιμία που θα πρέπει να αποτελέσουν οδηγό αυτές τις κρίσιμες στιγμές προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση. Παράλληλα τονίζουν πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να υποστηρίξει “τον εντατικό διάλογο μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών και δυνάμεων” αλλά και “τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου”, που σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ “αποτελούν μονόδρομο ώστε να επιλυθούν με ειρηνικό τρόπο τα χρονίζοντα ζητήματα που ταλανίζουν την περιοχή”./ibna