Ρουμανία: Από την Πρωτοχρονιά στα 2,239 λέι ο κατώτατος μισθός

Ρουμανία: Από την Πρωτοχρονιά στα 2,239 λέι ο κατώτατος μισθός

Με την αύξηση του κατώτατου ακαθάριστου μισθού από την 1η Ιανουαρίου στα 2,239 λέι (469 ευρώ), οι εταιρείες έχουν την υποχρέωση να τροποποιήσουν τους κατώτατους μισθούς που καταβλήθηκαν εντός 20 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του μέτρου.

Επιπλέον, οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα καύσιμα αυξήθηκαν κατά περίπου 7%, γεγονός που μειώνει τις επιπτώσεις της κατάργησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης, απόφαση που εκδόθηκε από τον Πρόεδρο Klaus Iohannis, την προηγούμενη ημέρα.

Το Υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε χθες το βράδυ, στην ιστοσελίδα του, το επίπεδο του ειδικού φόρου κατανάλωσης που εφαρμόζεται φέτος, με τις τιμές να επικαιροποιούνται σύμφωνα με τον πληθωρισμό, δηλώνοντας ότι αυτό προβλέπεται από το άρθρο 342 του Κώδικα Φορολογίας.

Πράγματι, το άρθρο που επικαλείται διευκρινίζει ότι αυτή η αναπροσαρμογή του ποσοστού πληθωρισμού πρέπει να δημοσιεύεται το αργότερο έως τις 20 Οκτωβρίου κάθε έτους, επομένως οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης που είχε εκδώσει ο αρχηγός του κράτους έπρεπε να ισχύουν τώρα. Εκτός από τα οινοπνευματώδη ποτά και τον καπνό, ο κατάλογος στον δικτυακό τόπο του Υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνει επίσης, τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης για βενζίνη και ντίζελ, οι οποίοι είναι 117./ibna