Ρουμανία: Ο Iohannis ο πολιτικός που εμπιστεύονται περισσότερο οι πολίτες

Ρουμανία: Ο Iohannis ο πολιτικός που εμπιστεύονται περισσότερο οι πολίτες

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το ινστιτούτο CURS, ο Πρόεδρος Klaus Iohannis είναι η πολιτική προσωπικότητα που εμπιστεύονται οι Ρουμάνοι περισσότερο. Συνολικά, το 54 % των ερωτηθέντων εμπιστεύονται τον αρχηγό του κράτους, και ακολουθεί στις προτιμήσεις ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος Ludovic Orban, όπως και η δήμαρχος του Βουκουρεστίου Gabriela Firea, με ποσοστό εμπιστοσύνης 47% των ερωτηθέντων. Στην τρίτη θέση, βρίσκεται ο επικεφαλής της Union Save Romania (USR), ο Dan Barna, με 35%, και στην τέταρτη θέση, ο Πρόεδρος του Κόμματος Pro Romania, Victor Ponta, με 30%. Επίσης, ο Πρόεδρος του Κόμματος Ελευθερίας, Ενότητας και Αλληλεγγύης, Dacian Cioloş, εισέρχεται στις πέντε πρώτες θέσεις με 29% θετικές απόψεις. Ο προσωρινός Πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Marcel Ciolacu απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του 25% των Ρουμάνων, όπως και ο πρώην Πρόεδρος Traian Băsescu.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το 49% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η συμμετοχή του Klaus Iohannis σε κυβερνητική δραστηριότητα είναι θετική, ενώ το 38% θεωρεί ότι ο Πρόεδρος δεν σέβεται το Σύνταγμα. Επιπλέον, το 48% των Ρουμάνων θεωρεί ότι η δραστηριότητα του Προέδρου Klaus Iohannis είναι «καλή», ενώ το 31% τη θεωρεί «κακή».

Όσον αφορά τις πρόωρες εκλογές, η δημοσκόπηση CURS δείχνει ότι το 44% των ερωτηθέντων θα ήταν υπέρ της διοργάνωσης πρόωρων εκλογών, ενώ το 39% θα ήταν αντίθετο και το 17%  δεν έχει γνώμη.

Η έρευνα Omnibus CURS διεξήχθη από τις 12 έως τις 17 Δεκεμβρίου 2019 με ένα δείγμα 1.067 ερωτηθέντων ηλικίας άνω των 18 ετών. Η μέθοδος συλλογής δεδομένων ήταν πρόσωπο με πρόσωπο, στα σπίτια των ερωτηθέντων και το μέγιστο ανεκτό  είναι σφάλμα  +- 3%, σε επίπεδο εμπιστοσύνης 95%./ibna