Την υπογραφή του EastMed χαιρετίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Την υπογραφή του EastMed χαιρετίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Θετική χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την υπογραφή  της Διακρατικής Συμφωνίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, για τον Αγωγό EastMed, χαρακτηρίζοντας την “έργο που συνεισφέρει καθοριστικά στην αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας, ως ενεργειακού κόμβου στην περιοχή και την ενίσχυση του γεωπολιτικού της ρόλου”.

Όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ η στρατηγική σημασία του έργου αναδείχθηκε κατά την διακυβέρνηση του Αλ, Τσίπρα  με βασικούς σταθμούς την 5η Σύνοδο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ το Δεκέμβριο 2018 στο Be’er Sheva, την έγκριση τον περασμένο Φεβρουάριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την πρώτη συνάντηση 3+1 τον Μάρτιο του 2019 όπου ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Mike Pompeo, τόνισε τη στρατηγική σημασία του έργου και την Αμερικανική στήριξη σε αυτό.

Απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει τέσσερα μέτωπα στα οποία θα πρέπει ο Κ. Μητσοτάκης να εντείνει τις προσπάθειες για την θωράκιση του έργου:

Πρώτον, κατά την επικείμενη συνάντηση και  τη συνέντευξη Τύπου του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Donald Trump. “πρέπει να εξασφαλισθεί ξεκάθαρη στήριξη στον αγωγό EastMed και το πλαίσιο συνεργασίας 3+1”. “Οι ενστάσεις που εξέφρασε πρόσφατα ο Πρόεδρος Τραμπ στην υιοθέτηση του Νομοσχεδίου “Eastern Mediterranean Partnership” που αφορά μεταξύ άλλων τη στήριξη του σχήματος 3+1, αποτελούν ανησυχητικό οιωνό, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι η κύρωση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας σε τέσσερις εγκαταστάσεις, το οποίο κατατέθηκε στις 24/12/2019, δεν μπορεί παρά να εξαρτάται από τον βαθμό σύγκλισης των συμφερόντων της Ελλάδας με τις ΗΠΑ.

Δεύτερον, η Κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει την ενεργή συμμετοχή της Ιταλίας στο έργο, χωρίς την οποία δεν μπορεί να έχει μέλλον. Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία υπέγραψε Τετραμερή Κοινή Διακήρυξη για τον αγωγό τον Απρίλιο 2017 στο Τελ Αβίβ και Τετραμερές Μνημόνιο Συναντίληψης τον Δεκέμβριο 2017 στη Λευκωσία, ενώ οι τετραμερείς διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο 2018. “Η υπογραφή της Συμφωνίας σε τριμερές σχήμα μπορούσε να είχε λάβει χώρα από τον Φεβρουάριο του 2019, ωστόσο στόχος της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν απλά η υπογραφή αλλά η συμμετοχή της Ιταλίας στου υπογράφοντες”, τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.  Όπως υπογραμμίζουν μάλιστα, δεν αρκεί η πρόσφατη επιστολή του υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας.

Τρίτον, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα επαναλαμβάνει πως πρέπει η Κυβέρνηση να ζητήσει την επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων εις βάρος ατόμων και εταιριών που προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες εντός της περιοχής της παράνομης Συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης. “Η παρεμπόδιση έργου στηριζόμενο από την Ε.Ε., είναι σαφές ότι πρέπει να οδηγεί σε ευρωπαϊκά μέτρα και κυρώσεις”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τέταρτον, επισημαίνεται ότι πρέπει να εξασφαλισθεί ότι δεν θα αντιμετωπισθούν δυσκολίες από πλευράς ΔΕΠΑ στην υλοποίηση του έργου μετά τον πρόσφατο νόμο που εκχωρεί σε έναν ιδιώτη το σύνολο του ποσοστού του δημοσίου στα δίκτυα φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) και διατηρεί πλειοψηφικό ποσοστό για το δημόσιο στη ΔΕΠΑ Διεθνών, χωρίς, όμως, να διασφαλίζει κανένα έσοδο για τη χρηματοδότηση των διεθνών αυτών έργων.  “Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ διασφάλιζε τη χρηματοδότηση του Αγωγού EastMed καθώς το σταθερό έσοδο από τα δίκτυα φυσικού αερίου θα κατευθυνόταν στα διεθνή έργα”, σημειώνεται./ibna