Ο Erdogan ετοιμάζει στρατό για τη Λιβύη. Πήρε την έγκριση του Κοινοβουλίου

Ο Erdogan ετοιμάζει στρατό για τη Λιβύη. Πήρε την έγκριση του Κοινοβουλίου

Ο Trump μίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο Πρόεδρο

Το τουρκικό Κοινοβούλιο ενέκρινε το αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη. Η απόφαση αυτή θεωρείται πως δίνει στον   Recep Tayyip Erdogan τη δυνατότητα και να στείλει στρατεύματα για να στηρίξει την κυβέρνηση της Τρίπολης αλλά και να διαπραγματευτεί με άλλες χώρες για την μη αποστολή!

Η απόφαση της αποστολής στρατευμάτων ελήφθη με 325 ψήφους υπέρ και 124 κατά. Υπερψήφισαν οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού δηλαδή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ( AKP) όπως και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης ( MHP). Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε την εντολή αυτή ενώ την άλλη συμφωνία για τον καθορισμό θαλάσσιων περιοχών ευθύνης με τη Λιβύη είχαν υπερψηφίσει όλα τα κόμματα εκτός από το φιλοκουρδικό Κόμμα HDP.

«Σε μια χώρα που υπάρχει εμφύλιος πόλεμος , δηλαδή στη Λιβύη θα ήταν σωστό να γίνει προσπάθεια μεσολάβησης ανάμεσα στον Haftar και της κυβέρνησης Ενότητας, δεν θεωρούμε όμως σωστό να στείλει στρατεύματα η Τουρκία και να πάρει μέρος στον εμφύλιο υπέρ μιας πλευράς» δήλωσε η πρόεδρος του Καλού Κόμματος (Iyi parti) Meral Aksener.

Η εντολή που έλαβε η τουρκική κυβέρνηση έχει χρονικό ορίζοντα ενός έτους και τον αριθμό των δυνάμεων και την περιοχή της αποστολής στη Λιβύη μπορεί να καθοριστεί από τον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Αμέσως μετά την απόφαση του Κοινοβουλίου ανακοινώθηκε πως ο Recep Tayyip Erdogan συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump.

Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν οι δυο άνδρες συζήτησαν τις εξελίξεις στη Λιβύη και Συρία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι παρακολουθεί με ανησυχία τις επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων ασφαλείας στο Ιράκ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι δύο ηγέτες τόνισαν την σημασία της διπλωματίας για τη λύση των περιφερειακών ζητημάτων και συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στις διμερείς σχέσεις. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως το τηλεφώνημα Trump ενδέχεται να καθυστερήσει για λίγες ημέρες, την άμεση αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην Τρίπολη.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Fatih Donmez μίλησε για το ενδεχόμενο παραχώρησης θαλάσσιων οικοπέδων στις περιοχές που έχει υπογράψει συμφωνία με τη Λιβύη. Δηλαδή νότια του Καστελόριζου και ανατολικά και νότια της Κρήτης. «Με τη βοήθεια του Θεού, τους επόμενους μήνες δηλαδή εντός του 2020 στα πλαίσια της συμφωνίας καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης που υπογράψαμε με τη Λιβύη, θα ξεκινήσουμε γρήγορα  τις εργασίες παραχώρησης οικοπέδων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός ενέργειας της γειτονικής χώρας.

Ο Recep Tayyip Erdogan προς την τηλεφωνική του ομιλία προς το Ναυτικό , μέσω του τηλεφώνου του Akar, παρομοίωσε τη δράση της Τουρκίας στη Μεσόγειο με αυτή του Μπαρμπαρόσα!

«Όπως ξέρετε στην ανατολική  Μεσόγειο κάνουμε άλλο ένα βήμα με τη Λιβύη. Και με το βήμα αυτό στη Μεσόγειο οι στρατιώτες μας θα γράψουν  έπος όπως κάναμε στην ιστορία με τον Μπαρμπαρόσα» ανέφερε ο Erdogan.

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Fuat Oktay αναφερόμενος στη συνεργασία της Ελλάδας της Κύπρου και του Ισραήλ υποστήριξε πως «υπάρχουν παιχνίδια εναντίον μας που στόχο έχουν να μην μπορούμε να βάλουμε τα πόδια μας στο νερό, να μην μπορούμε να ρίξουμε πετονιά . Είμαστε εκεί για να τα καταστρέψουμε».

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος αντιπρόεδρος δήλωσε πως είχαν διαπιστώσει ότι γινόταν σταδιακή πολιορκία της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. «Εμείς αυτό το βλέπαμε και άλλωστε λαμβάναμε τα μέτρα μας αναλόγως. Προχωρήσαμε στη διάλυση αυτού του παιχνιδιού, ειδικά με τη συμφωνία για την ΑΟΖ που υπεγράφη με τη Λιβύη. Καταφέραμε να ξεφύγουμε διαλύοντάς το».

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Hulusi Akar αναφέρθηκε στο ζήτημα του Κυπριακού και ανέφερε πως «ἠ  Κύπρος είναι εθνικό μας ζήτημα. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Να συμπεριφέρεστε ανάλογα! Μην παραβιάζετε τα δικαιώματα μας και τα συμφέροντα μας. Κι έτσι να συνομιλούμε και να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας στα πλαίσια καλής γειτονίας»./ibna