Εγκρίθηκε η αποστολή τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη από την Εθνοσυνέλευση

Εγκρίθηκε η αποστολή τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη από την Εθνοσυνέλευση

Τηλεφωνική επικοινωνία Erdogan-Trump

Την έγκριση του υπομνήματος για την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στη Λιβύη έδωσε η Τουρκική Εθνοσυνέλευση με ψήφους 325 υπέρ έναντι 184 εναντίον την Πέμπτη.

Το υπόμνημα πέρασε με τις ψήφους του κυβερνώντος κόμματος  Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικής Δράσης (MHP) του Devlet Bahceli. Κατά ψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης CHP, YIY Parti και HDP.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet η τουρκική στρατιωτική δύναμη θα αναπτυχθεί στη Λιβύη για έναν χρόνο, με το αιτιολογικό ότι οι εξελίξεις στην αφρικανική χώρα απειλούν τα συμφέροντα της Τουρκίας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των τουρκικών επιχειρήσεων στη χώρα και των τουρκικών σκαφών που πλέουν στη Μεσόγειο.

Το υπόμνημα δεν ξεκαθαρίζει πόσο θα είναι το μέγεθος της αποστολής στρατευμάτων, ωστόσο ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Fuat OktayΦουάτ, είχε δηλώσει πως η επιχείρηση θα ξεκινήσει με αποστολή μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan με τον Αμερικανό ομόλογο του Donald Trump, για να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις και την κατάσταση στη Λιβύη και τη Συρία, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Επικοινωνίας της Τουρκίας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για τις διαδηλώσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων ασφαλείας στο Ιράκ και χαιρέτησε το τέλος της πολιορκίας της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βαγδάτη.

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Επικοινωνίας, οι δύο ηγέτες τόνισαν τη σημασία της διπλωματίας για την επίλυση περιφερειακών ζητημάτων, ενώ συμφώνησαν για την εδραίωση της διμερούς συνεργασίας για αμοιβαίο όφελος./ibna