Με το βλέμμα στραμμένο στους Θεσμούς η Κυβέρνηση

Με το βλέμμα στραμμένο στους Θεσμούς η Κυβέρνηση

Το βλέμμα του στους Θεσμούς στρέφει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Πρώτο μέλημα αποτελεί η αξιοποίηση της απόφασης του Eurogroup του Ιουνίου του 2018, ούτως ώστε η επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από ελληνική ομόλογα (1,2 δισ. κατ’ έτος) να κατευθυνθούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Την ίδια ώρα, σημαντικό ζήτημα αποτελούν οι νέες αντικειμενικές αξίες που θα πρέπει να ανακοινώσει οι κυβέρνηση μέχρι τον επόμενο Μάιο, οι οποίες θα φέρουν επιβαρύνσεις σε χιλιάδες φορολογουμένων, όπως και το τι μέλλει γενέσθαι με τη μη προστασία της α΄κατοικίας, η οποία τίθεται σε ισχύ από 1ης Μαίου.

Στις 9 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί η πρώτη για το 2020 σύνοδος του Euroworking Group. Η συγκεκριμένη συνάντηση των εκπροσώπων των θεσμών και των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών αποτελεί μία αφορμή για τη συζήτηση του παραπάνω ζητήματος, καθότι  έχει δώσει συγκεκριμένη κατεύθυνση το Eurogroup του Δεκεμβρίου του 2019 για την εύρεση του μηχανισμού αλλαγής χρήσης των κερδών ομολόγων.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι συζητήσεις θα γίνουν στο περιθώριο της συνόδου καθώς θέμα “Ελλάδα” δεν υπάρχει επισήμως στην προσωρινή ατζέντα. Το ίδιο ισχύει και για την επόμενη επίσημη συνάντηση, ήτοι τη σύνοδο του Eurogroup που έχει οριστεί για τις 20 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι με βάση το επίσημο πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ε.Ε. η Ελλάδα υπάρχει ως ζήτημα μόνο στη Σύνοδο της 16ης Μαρτίου αναφορικά με την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης.  Όλα τα υπόλοιπα θέματα (π.χ. περί αλλαγής χρήσης  των κερδών ομολόγων), θα  συζητούνται έως ότου “ωριμάσουν” σε τεχνικό επίπεδο.  Ωστόσο, στόχος είναι να έρθουν και αυτά προς έγκριση στη σύνοδο του Μαρτίου.

Η κάθοδος

Από εκεί και πέρα, οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου για επιτόπιες διαβουλεύσεις με πολλά ανοιχτά ζητήματα. Ειδικότερα, στις 13-14 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η έλευση των τεχνικών κλιμακίων και μία εβδομάδα μετά, περί τις 20 Ιανουαρίου, σχεδιάζεται να λάβει χώρα και η κάθοδος των επικεφαλής τον θεσμών.

Το πόρισμά τους θα πρέπει να συμφωνηθεί με την ελληνική πλευρά μέσα στον Φεβρουάριο, ώστε το θέμα να εγκριθεί πρώτα σε επίπεδο Euroworking Group στις αρχές Μαρτίου και ακολούθως να οδεύσει προς πολιτική έγκριση στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου, όπως προαναφέρθηκε./ibna