Ανασκόπηση Σερβία: Διεθνείς επαφές, βαλκανικές πρωτοβουλίες κι αποχή της αντιπολίτευσης

Ανασκόπηση Σερβία: Διεθνείς επαφές, βαλκανικές πρωτοβουλίες κι αποχή της αντιπολίτευσης

Το 2019 αφήνει την Σερβία, με την πολιτική κρίση να κλιμακώνεται, την αντιπολίτευση να απέχει από κάθε πολιτική δραστηριότητα, τις διαμαρτυρίες να συνεχίζονται, τον Vucic να συνεχίζει τις διεθνείς επαφές του και τις συνεργασίες αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες όπως η μικρή Schengen.

5 Ιανουαρίου: Για πέμπτο Σάββατο χιλιάδες διαδηλωτές εναντίον του Προέδρου της Σερβίας Aleksandar Vucic, συγκεντρώνονται στο Βελιγράδι.

17 Ιανουαρίου: Ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin επισκέπτεται το Βελιγράδι όπου γίνεται δεκτός ως ήρωας.

11 Φεβρουαρίου: Τα κόμματα της σερβικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν ότι άρχισαν να μποϊκοτάρουν τις συνεδριάσεις του κοινοβουλίου διαμαρτυρόμενα για την όλο και πιο αυταρχική, όπως καταγγέλλουν, διακυβέρνηση του προέδρου Aleksandar Vucic και του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματός του (SNS).

19 Φεβρουαρίου: Ως επίσημη θέση για την επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου είναι η οριοθέτηση μεταξύ Αλβανών και Σέρβων δήλωσε ο Ivica Dacic.

20 Φεβρουαρίου: Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου απορρίπτει την πρόταση της Σερβίας για την οριοθέτηση Αλβανών και Σέρβων.

16 Μαρτίου: Διαδηλωτές εισβάλουν στο κτήριο της Σερβικής Τηλεόρασης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό της αντιπολίτευσης από την δημόσια τηλεόραση.

13 Απριλίου: Υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας για την διεκδίκηση του Euro 2028 και Mundial 2030.

24 Απριλίου: Το Πεκίνο επισκέπτεται ο Πρόεδρος της Σερβίας για να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία One Belt One Road. Πραγματοποιεί συναντήσεις με τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping και τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin.

5 Μαΐου: Η αντιπολίτευση κηρύσσει το χώρο μπροστά από το προεδρικό Μέγαρο ως «Ελεύθερη Ζώνη» της χώρας.

21 Ιουνίου: Το ΥΠΕΞ του Μαυροβουνίου κάλεσε τον Πρέσβη της Σερβίας για να δώσει εξηγήσεις «για τις συνεχιζόμενες αρνητικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών της Σερβίας για εσωτερικές υποθέσεις του  Μαυροβουνίου» που αφορούν το νόμο για τις θρησκευτικές ελευθερίες και την εκκλησιαστική περιουσία.

30 Ιουλίου: Τριμερής συνάντηση Κροατών, Σέρβων και Βόσνιων και υπογραφή πρωτοκόλλου για την επιτάχυνση των διαδικασιών για τον εντοπισμό των αγνοουμένων από τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

16 Σεπτεμβρίου: Αποχή από κάθε εκλογική αναμέτρηση αποφάσισε η αντιπολίτευση στη Σερβία.

24-27 Σεπτεμβρίου: Ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic συμμετέχει στην Γενική συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη όπου συναντάται με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel και τους Πρωθυπουργούς Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev και Αλβανίας Edi Rama

8 Οκτωβρίου: Επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan στο Βελιγράδι, πραγματοποιείται τριμερής συνάντηση Σερβίας, Τουρκίας και Βοσνίας Ερζεγοβίνης

11 Οκτωβρίου: Πραγματοποιείται η πρώτη συνάντηση της πρωτοβουλίας του Σέρβου Προέδρου με την ονομασία μικρή Schengen στην πόλη της Σερβίας Novi Sad, όπου συμμετέχουν οι Πρωθυπουργοί της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev, Αλβανίας Edi Rama και ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksanadar Vucic.

18 Οκτωβρίου: Ο Ρώσος Πρωθυπουργός Dmitri Medvedev επισκέπτεται την Σερβία.

25 Οκτωβρίου: Η Πρωθυπουργός της Σερβίας Ana Brnabic υπέγραψε σύμφωνο ελεύθερου εμπορίου με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση

10 Νοεμβρίου: Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev, υποδέχεται στην Οχρίδα τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Edi Rama και τον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vucic στη δεύτερη συνάντηση της πρωτοβουλίας της μικρής Schengen. Στη συνάντηση συμμετέχουν εκπρόσωποι από την Βοσνία Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο.

12 Νοεμβρίου: Στο Παρίσι καλείται εκτάκτως ο Σέρβος Πρόεδρος και ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Hashim Thaci, από τον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron. Ενημερωτικού χαρακτήρα συνάντηση χαρακτήρισε τη συνάντηση ο Aleksandar Vucic.

16 Νοεμβρίου: Στο νοσοκομείο μεταφέρεται ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic λόγω επιδείνωσης χρόνιου καρδιολογικού προβλήματος.

4 Δεκεμβρίου: Στο Sochi μεταβαίνει ο Σέρβος Πρόεδρος όπου έχει συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin.

19 Δεκεμβρίου: Διήμερη επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί ο Σέρβος Πρόεδρος στην Ελλάδα, όπου συναντάται με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία.

21 Δεκεμβρίου: Πραγματοποιείται η τρίτη συνάντηση της πρωτοβουλίας Μικρή Schengen στα Τίρανα εν μέσω διαμαρτυριών για την παρουσία του Σέρβου Προέδρου εκεί. Στη συνάντηση συμμετέχουν πέρα από τον οικοδεσπότη Edi Rama και τον Σέρβο Πρόεδρο Aleksandar Vucic ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev και για πρώτη φορά ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Milo Đukanović

24 Δεκεμβρίου: Εκλογές για τις 26 Απριλίου ή τις 3 Μαΐου ανακοίνωσε ο Aleksandar Vucic

27 Δεκεμβρίου: Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στην Σερβική εκκλησία ο νόμος για τις θρησκευτικές ελευθερίες στο Μαυροβούνιο.

28 Δεκεμβρίου: Πενταετές πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic./ibna