Ανασκόπηση Βουλγαρία: Ενέργεια, Οικονομία και διεθνείς συνεργασίες

Ανασκόπηση Βουλγαρία: Ενέργεια, Οικονομία και διεθνείς συνεργασίες

Το 2019 η Βουλγαρία δέχεται την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου, ο Boyko Borissov επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο, η χώρα προσπαθεί να ισορροπήσει στη διεθνή σκηνή, συνεργάζεται, επεκτείνει τους ενεργειακούς της διαδρόμους, εντείνοντας τις προσπάθειες για ενισχύση της οικονομίας της και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της.

1 Ιανουαρίου: Το Plovdiv, γίνεται Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης μαζί με την ιταλική πόλη Matera.

Η Βουλγαρία αναλαμβάνει την προεδρεία της Οργάνωσης Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου. Σύνθημα της Προεδρίας είναι «Θάλασσα Ευκαιριών».

23 Ιανουαρίου: “Περισσότερη προσοχή” από την Κύπρο, τη Μάλτα και τη Βουλγαρία, ζήτησε επισήμως η Κομισιόν σε σχέση με το πρόγραμμα παροχής “χρυσής βίζας” ή “χρυσού διαβατηρίου” σε επενδυτές.

30 Ιανουαρίου: Υπογράφεται το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ από το Υπουργικό Συμβούλιο.

28 Μαρτίου: Η Daniela Daritkova είναι η νέα επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος GERB

Ένταση μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας για το νόμο για τις Θρησκείες.

29 Μαρτίου: Πραγματοποιείται στο Βουκουρέστι η 7η Τετραμερής Σύνοδος Κορυφής Βουλγαρίας, Ελλάδας, Ρουμανίας και Σερβίας.

 

13 Απριλίου: Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία και Ρουμανία διεκδικούν από κοινού το Euro 2028 και το Mundial 2030.

5  Μαΐου: Ο Πάπας Φραγκίσκος πραγματοποιεί Αποστολική επίσκεψη στη Βουλγαρία.

22 Μαΐου: Εγκαινιάζεται η έναρξη της κατασκευής του IGB από τους Πρωθυπουργούς Βουλγαρίας Boyko Borissov και Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα

26 Μαΐου: Το GERB αναδεικνύεται νικητής στις ευρωεκλογές με 31,07% εκλέγοντας 6 ευρωβουλευτές, το Σοσιαλιστικό Κόμμα ήρθε δεύτερο με 24,26% και 5 ευρωβουλευτές, ενώ το μειονοτικό Κίνημα για τα Δικαιώματα και την Ελευθερία με 16,55% και τρεις έδρες, ενώ από μια έδρα λαμβάνουν το VMRO και το κόμμα Δημοκρατική Βουλγαρία.

19 Ιουλίου: Το Βουλγαρικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την αγορά 8 μαχητικών αεροσκαφών F-16 Lockheed Martin.

11 Σεπτεμβρίου: Ο Γενικός Εισαγγελέας απαγορεύει σε Ρώσους πολίτες την είσοδο στη Βουλγαρία καθώς κατηγορούνται για κατασκοπεία.

18 Σεπτεμβρίου: Η Βουλγαρία ξεκινάει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Balkan Stream, στην οποία συμμετέχει η Ρωσία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boyko Borissov.

10 Οκτωβρίου: Υπεγράφη στη Σόφια η Διακυβερνητική Συμφωνία για τον Διασυνδετικό Αγωγό Φυσικού Αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB)

25 Σεπτεμβρίου: Η Βουλγάρα οικονομολόγος Kristalina Georgieva αναλαμβάνει Διευθύντρια του ΔΝΤ.

27 Οκτωβρίου: Πραγματοποιείται ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών στη Βουλγαρία.

3 Νοεμβρίου: Στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, το GERB κυριαρχεί στην επικράτεια, ενώ εκλέγει και τη Δήμαρχο στη πρωτεύουσα Σόφια.

9 Νοεμβρίου: Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός και ο Σέρβος Πρόεδρος Aleksandar Vucic εγκαινιάζουν τον οδικό άξονα «Διάδρομο 10», τμήμα του Ε-80, που συνδέει την κεντρική και βόρεια Ευρώπη με την Τουρκία.

25 Νοεμβρίου: Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boyko Borissov επισκέπτεται τις ΗΠΑ και συναντιέται με τον Αμερικανό Πρόεδρο Donald Trump.

12 Δεκεμβρίου: O Boyko Borissov πρότεινε στον ΓΓ του ΝΑΤΟ τη δημιουργία Συντονιστικού Κέντρου των Ναυτικών Δυνάμεων στην Βάρνα./ibna