Ο γρίφος του Προέδρου, τα αδιέξοδα του Μητσοτάκη και η επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο γρίφος του Προέδρου, τα αδιέξοδα του Μητσοτάκη και η επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ

Αυστηρό μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν ενδείκνυται για μικροπολιτική και ασκήσεις εσωκομματικής ισορροπίας στέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή η κινητικότητα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας φανερώνει πως η επιλογή του Πρωθυπουργού για τον νέο Πρόεδρο μπορεί να ταράξει την περίοδο χάριτος που πέρασε το κόμμα μετά την εκλογική νίκη του Ιουλίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που επέστρεψε από τις πενθήμερες διακοπές του στο ορεινό Μέτσοβο- είχε δηλώσει πως θα αποφασίσει στο… βουνό- συζητώντας με δημοσιογράφους είπε αινιγματικά πως “υπάρχει ακόμα χρόνος”, διευκρινίζοντας ότι θα λάβει την οριστική απόφαση όταν επιστρέψει από την Ουάσιγκτον και την συνάντηση με τον Donald Trump.

Σημείωσε δε ότι είναι 50%-50% οι πιθανότητες να επιλέξει γυναίκα για το ανώτατο αξίωμα. Εξάλλου το όνομα της πρώην επιτρόπου και προ 30ετίας προέδρου του Συνασπισμού (“προγόνου” του ΣΥΡΙΖΑ), Μαρίας Δαμανάκη “παίζει” στα σενάρια ως προσωπικότητα από τον χώρο της κεντροαριστεράς. Ωστόσο παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα στήριζε αυτή την υποψηφιότητα.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει καταστεί σαφές πως την δεδομένη στιγμή, ιδίως λόγω της έντασης στην Μεσόγειο και την Τουρκική προκλητικότητα,  απαιτείται Πρόεδρος που θα διασφαλίζει τη μέγιστη πολιτική και κοινωνική συναίνεση. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

“Οι μικροπολιτικοί τακτικισμοί του κ. Μητσοτάκη, οι εσωτερικές ισορροπίες και αντιφάσεις της ΝΔ δεν μπορούν να αποτελούν το κριτήριο της επιλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας”, σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορεί τον πρωθυπουργό πως ευτελίζει το κύρος του θεσμού καλώντας τον να πει ξεκάθαρα την πρόταση του. Υπογραμμίζουν επιπλέον πως εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης απορρίπτει την ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου,  οφείλει να εξηγήσει τους λόγους.

Ωστόσο μπορεί τα πυκνά σύννεφα της κακοκαιρίας να έχουν σκεπάσει την Ελλάδα, το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και στο κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ήδη η λεγόμενη “πατριωτική πτέρυγα”- ακροδεξιά πτέρυγα κατά την αντιπολίτευση-  έχει εκφραστεί με τοποθετήσεις κορυφαίων κομματικών και κυβερνητικών στελεχών, υπέρ της υποψηφιότητας του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Κάτι που για τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνιστά απίθανο και απευκταίο σενάριο.

Η αρθρογραφία στον σημερινό φιλοκυβερνητικό τύπο, αποκαλύπτει τις διαφωνίες εντός της Ν.Δ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ιστορική συντηρητική εφημερίδα ΕΣΤΙΑ τονίζει πως η εκλογή προέδρου δημοκρατίας “μπορεί να καταστεί ανέτως εσωκομματικό πρόβλημα της κεντροδεξιάς παράταξης”.

Στο ίδιο πλαίσιο στηλιτεύεται η πρόταση για τη Μαρία Δαμανάκη, ενώ γίνεται λόγος για “deal με το ΠΑΣΟΚ”: “Μου ψηφίζεις εκλογικό νόμο, σου ψηφίζω πρόεδρο της Δημοκρατίας”. Παράλληλα, ασκείται κριτική στην “φιλο-Σαμαρική” πτέρυγα της Ν.Δ. από μια εφημερίδα που θεωρείται πως απηχεί τις απόψεις “Καραμανλικών” στελεχών.

Το επίσης δεξιό liberal.gr, που στηρίζει ανοιχτά τη Ν.Δ., προειδοποιεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι τυχόν στήριξη στον νυν Πρόεδρο, Προκόπη Παυλόπουλο, θα είναι “ιστορικό λάθος”, καθώς υπήρξε πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και της διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Το άρθρο μάλιστα του εκδότη της εφημερίδας “Φιλελεύθερος” καταλήγει πως σε αυτή την περίπτωση θα ήταν προτιμότερο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη “να καταφύγει στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού”./ibna