Aνασκόπηση Β-Ε: Δεν τελειώνουν τα προβλήματα

Aνασκόπηση Β-Ε: Δεν τελειώνουν τα προβλήματα

Καθώς το 2019 πλησιάζει στο τέλος του, η Βοσνία – Ερζεγοβίνη αντιμετωπίζει προβλήματα που δυστυχώς δεν θα τελειώσουν στην παραμονή του νέου έτους.

Η μεταναστευτική κρίση, η επιστροφή των μαχητών του ISIS και των αμάχων από τη Συρία, οι διαφωνίες στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο και ο αυξανόμενος αριθμός του Brain Drain… είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που σημάδεψαν τη χώρα φέτος.

Είναι γεγονός ότι η Β-Ε δεν έχει λύση για τον μεγάλο αριθμό μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν σε χώρες της ΕΕ. Τα σύνορα με τη Σερβία, είναι γεμάτα τρύπες και η συνοριακή αστυνομία δεν έχει αρκετούς αξιωματικούς για να καλύψει όλες τις ανάγκες. Ωστόσο, δεν υπάρχει ακριβής αριθμός μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στη χώρα, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος από ό,τι το προηγούμενο έτος. Στην πραγματικότητα, όλες οι εκτιμήσεις βασίζονται στον αριθμό των εγγεγραμμένων μεταναστών. Ο αριθμός όσων παρακάμπτουν όλους τους ελέγχους και φθάνουν στην ΕΕ μέσω της Β-Ε είναι άγνωστος. Η μεταναστευτική κρίση είχε δύο ορόσημα φέτος. Το πρώτο ήταν το άνοιγμα του στρατοπέδου μετανάστευσης του Vučijak, το οποίο ήταν αποτέλεσμα της τεράστιας πίεσης του τοπικού πληθυσμού, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι μετανάστες εισέρχονται στα σπίτια τους και προκαλούν τους πολίτες. Ωστόσο, ο τόπος του Vučijak ήταν τόσο άσχημα επιλεγμένος και οργανωμένος ώστε να πληθαίνουν οι φωνές για το κλείσιμό του. Η μεταφορά μεταναστών από το Vučijak σε οικισμούς κοντά στο Σεράγεβο ήταν στην πραγματικότητα το δεύτερο ορόσημο στην περίπτωση αυτή.

Ένα από τα πράγματα που αξίζει να θυμόμαστε από το 2019 ήταν η άφιξη της πρώτης ομάδας πολιτών της Β-Ε από τη Συρία. Εννέα μέλη της ομάδας ήταν μαχητές του ISIS και οι υπόλοιποι ήταν γυναίκες και παιδιά. Η ομάδα πέρασε αρκετούς μήνες στις φυλακές των Κούρδων στη Συρία και η μεταφορά τους στη Β-Ε καθυστέρησε λόγω των γεγονότων στην περιοχή. Το προσεχές έτος, η Β-Ε αναμένει ακόμη περισσότερους πολίτες (μερικοί λένε μέχρι 2000 να επιστραφούν από τα πεδία μάχης της Μέσης Ανατολής.

Οι πολιτικές διαμάχες δεν είναι κάτι καινούργιο στη Β-Ε, αλλά το 2019 σίγουρα θα το θυμόμαστε ως ένα από τα πιο ασυνήθιστα χρόνια στην ιστορία της χώρας. Μέσα σε αυτό το έτος, μαζί με διαφορές μεταξύ διαφόρων εθνικών ομάδων (Βόσνιων, Σέρβων και Κροατών), οι διαμάχες κλιμακώθηκαν. Η πιο ορατή απόδειξη αυτού είναι η εκδήλωση στην Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας Σέρπσκα, όταν ο υπουργός Εσωτερικών Dragan Lukač χτύπησε τον αντιπολιτευόμενο βουλευτή Draško Stanivuković. Ο Stanivuković προκάλεσε τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και μέλη της κυβέρνησης, αλλά η «φυσική επαφή», στην προκειμένη περίπτωση, ήταν απαράδεκτη.

Αλλά, υπάρχουν και λίγα καλά πράγματα που πρέπει να θυμηθούμε για το 2019. Για παράδειγμα, μετά από περισσότερο από ένα χρόνο μετά τη διεξαγωγή εκλογών, οι πολιτικοί συμφώνησαν να απεμπλακεί η ίδρυση του Συμβουλίου Υπουργών (CoM). Το έτος πέρασε στις διαπραγματεύσεις για το Ετήσιο Εθνικό Πρόγραμμα (ANP) – το οποίο η αντιπολίτευση στη Δημοκρατία Σέρπσκα θεωρούσε ότι ήταν ένα βήμα πιο κοντά στο ΝΑΤΟ – και τον επακόλουθο διορισμό ενός προέδρου του CoM. Σχεδόν στο τέλος της χρονιάς, όταν ήταν προφανές ότι όλες οι περαιτέρω αναβολές είναι αντιπαραγωγικές, οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων και των μελών της Προεδρίας κατέληξαν σε μια παραχώρηση για αυτό το σημαντικό θέμα. Ακόμα, υπάρχει η ερώτηση: Γιατ δεν το έκαναν νωρίτερα;

Η Ομοσπονδία της Β-Ε δεν έχει ακόμα κυβέρνηση και φαίνεται ότι το ζήτημα αυτό θα περιμένει επίλυση.

Ένα άλλο θετικό γεγονός ήταν η πρώτη παρέλαση Pride στη Β-Ε. Η χώρα ήταν τελευταία στην περιοχή που διοργανώνει αυτό το είδος εκδήλωσης. Ευτυχώς, ήταν ειρηνική και χωρίς προβλήματα./Ibna