Ανασκόπηση Τουρκία: Οικονομική ύφεση, δημοτικές εκλογές και «Πηγή Ειρήνης»

Ανασκόπηση Τουρκία: Οικονομική ύφεση, δημοτικές εκλογές και «Πηγή Ειρήνης»

Το 2019 έφερε στην Τουρκία οικονομική ύφεση, αλλαγές στο Δήμο της Κωνσταντινούπολης με το νέο αστέρι της πολιτικής Ekrem Imamoglu να κερδίζει τις εκλογές, μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία την «Πηγή Ειρήνης» και εδραίωση της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο και τον Erdogan ως ισχυρό ηγέτη της περιοχής.

1 Ιανουαρίου: Για την προστασία του περιβάλλοντος οι πλαστικές σακούλες χρεώνονται από την 1η Ιανουαρίου 2019 με 0,25tl.

6 Φεβρουαρίου: Δέκα άτομα σκοτώνονται και 13 τραυματίζονται από την κατάρρευση οκταώροφου κτηρίου στην Κωνσταντινούπολη

11 Μαρτίου: Η τουρκική οικονομία εισέρχεται σε ύφεση για πρώτη φορά από το 2009 έπειτα από την κρίση χρέους και νομίσματος του 2018.

31 Μαρτίου: Οι ψηφοφόροι της Τουρκίας προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν δημάρχους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους. Το AKP χάνει για πρώτη φορά την Κωνσταντινούπολη, ενώ και η Άγκυρα περνά στα χέρια της αντιπολίτευσης.

3 Μαΐου: Εγκαινιάζεται από τον Tayyip Erdogan το μεγαλύτερο τζαμί της Τουρκίας, το Camlika, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει 63.000 πιστούς

6 Μαΐου: Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο ακυρώνει το εκλογικό αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη και ζητά επανάληψη των εκλογών στις 23 Ιουνίου.

23 Ιουνίου: Στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές που διεξάγονται στην Κωνσταντινούπολη, κερδίζει ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Ekrem Imamoglu με 54,21% των ψήφων.

12 Ιουλίου: Φτάνει στην Τουρκία το πρώτο φορτίο των ρωσικών πυραύλων S-400.

8 Σεπτεμβρίου: Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις διεξάγουν την πρώτη τους κοινή περιπολία με τις ΗΠΑ κοντά στη συριακή πόλη Tell Abyad, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ουδέτερη ζώνη στη βόρεια Συρία. Η συριακή κυβέρνηση καταδικάζει την επιχείρηση κάνοντας λόγο για “παραβίαση του διεθνούς δικαίου”.

16 Σεπτεμβρίου: Η 5η Σύνοδος Κορυφής για τη Συρία διεξήχθη στην Άγκυρα. Ο Recep Tayyip Erdogan φιλοξένησε τον Ιρανό Πρόεδρο Hassan Rouhani και τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin.

7 Οκτωβρίου: Τα στρατεύματα των ΗΠΑ αποχωρούν από τη βορειανατολική Συρία.

9 Οκτωβρίου: Η Τουρκία ξεκινά την επιχείρηση Πηγή Ειρήνης στη Βόρεια Συρία για τη δημιουργία ασφαλούς ζώνης στη συριακή μεθόριο.

17 Οκτωβρίου: Ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοινώνει πενθήμερη εκεχειρία στη Βόρεια Συρία μετά τη συνάντηση σου με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Mike Pence.

22 Οκτωβρίου: Οι πρόεδροι της Ρωσίας Vladimir Putin και της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan καταλήγουν σε συμφωνία για την παράταξη Ρώσων και Σύριων στην συριακή πλευρά των συροτουρκικών συνόρων.

29 Οκτωβρίου: Η Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών αποφασίζει με 405 ψήφους υπέρ έναντι 11 κατά να αναγνωρίσει επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων για πρώτη φορά ως γενοκτονία. Η Τουρκία καταδικάζει την απόφαση.

27 Νοεμβρίου: Η Τουρκία υπογράφει δυο μνημόνια συνεργασίας με τη Λιβύη, για στρατιωτική συνεργασία και διευθέτηση θαλασσίων συνόρων.

26 Δεκεμβρίου: Ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan ανακοινώνει ότι θα στείλει στρατεύματα στη Λιβύη προκειμένου να βοηθήσει την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης, ανταποκρινόμενος σε έκκληση για βοήθεια

27 Δεκεμβρίου: Παρουσιάζεται το πρώτο εγχώριας κατασκευής και δημιουργίας ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Τουρκίας το TOGG./ibna