Η Τουρκία τρέχει να προλάβει τις εξελίξεις στη Λιβύη

Η Τουρκία τρέχει να προλάβει τις εξελίξεις στη Λιβύη

Η Άγκυρα τρέχει να προλάβει τις εξελίξεις στη Λιβύη με αποτέλεσμα η τουρκική κυβέρνηση να στείλει το απόγευμα της Δευτέρας στο κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφισθεί στις 2 Ιανουαρίου και να εγκριθεί με τις ψήφους των βουλευτών του κυβερνώντος AKP όπως και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗP). H κυβέρνηση επιτάχυνε τις διαδικασίες καθώς το Κοινοβούλιο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στις 7 Ιανουαρίου όμως η προέλαση των δυνάμεων του Haftar προς την Τρίπολη φαίνεται πως υποχρεώνει την Τουρκία να παρέχει την απαραίτητη στήριξη στην κυβέρνηση της Τρίπολης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu μίλησε και συναντήθηκε με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, επιδιώκοντας να λάβει την υποστήριξή τους προς το νομοσχέδιο. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) ήδη  εξέφρασε την αντίρρηση του στην αποστολή στρατευμάτων. Το ίδιο κόμμα είχε στηρίξει τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης. Η αντιπολίτευση αναφέρει πως μια τέτοια κίνηση θα ενίσχυε τη σύγκρουση που μαίνεται στη χώρα αυτή και θα προκαλούσε την εξάπλωσή της σε όλη την περιοχή

Ο Erdogan δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνησή του θα επιδιώξει εντολή για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη, αφού η κυβέρνηση του Fayez al-Sarraj ζήτησε την τουρκική υποστήριξη.

Ο Cavusoglu μετά τη στήριξη με τους εκπροσώπους το κομμάτων ανέφερε πως «εμείς εξηγήσαμε τους λόγους που έχουμε ανάγκη την έγκριση της αποστολής των στρατευμάτων και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας αλλά και για τις  απειλές που είμαστε αντιμέτωποι».

Εκπρόσωπος Erdogan: «Η Ελλάδα ας απευθυνθεί στον ΟΗΕ»

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ibrahim Kalin υποστήριξε πως η Άγκυρα δεν παραβιάζει τα δικαιώματα καμίας χώρας στην ανατολική Μεσόγειο.

«Αυτή η συμφωνία είναι ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη κανένας δεν έχει δικαίωμα  να μιλήσει αφού δεν παραβιάζουμε τα δικαιώματα κάποιας τρίτης χώρας. Η Ελλάδα υποστηρίζει πως παραβιάστηκε περιοχή μου περίπου 15 χιλιομέτρων λόγω της Κρήτης κι εκείνοι θα αποταθούν στον ΟΗΕ. Ας αποταθούν δεν είναι πρόβλημα για εμάς».

Ο ίδιος υποστήριξε πως η συμφωνία του αγωγού EastMed έχει στόχο να παρακάμψει την Τουρκία.

«Το Ισραήλ, η Ελλάδα, οι Ελληνοκύπριοι και η Αίγυπτος συγκεντρώθηκαν κι άρχισαν να μιλούν για τον ΕastMed. Άρχισαν να σχεδιάζουν τη μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη  που θα βρεθεί στην ανατολική Μεσόγειο, παρακάμπτοντας την Τουρκία.  Μιλούν για αγωγούς, εμφανίζουν χάρτες. Όταν συμβαίνουν αυτά εμείς δεν μπορούμε να καθόμαστε με δεμένα τα χέρια» υποστήριξε ο Kalin./ibna