Ανασκόπηση Κύπρος: Άλλη μια χρονιά χωρίς λύση στο Κυπριακό με κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία

Ανασκόπηση Κύπρος: Άλλη μια χρονιά χωρίς λύση στο Κυπριακό με κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία

Οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, οι προσπάθειες επανέναρξης του διαλόγου μεταξύ των δυο κοινοτήτων, η συνέχιση του ενεργειακού σχεδιασμού και ο διπλωματικός μαραθώνιος της Κυπριακής κυβέρνησης, σηματοδότησαν το 2019 στο νησί της Κύπρου.

14 Ιανουαρίου: Αποφασίστηκε η δημιουργία ενός διεθνούς οργανισμού, του «East Mediterranean Gas Forum», με έδρα την Αίγυπτο, και τη συμμετοχή της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Ισραήλ, της Ιορδανίας, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, για τη βέλτιστη συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου.

23 Ιανουαρίου: “Περισσότερη προσοχή” από την Κύπρο, τη Μάλτα και τη Βουλγαρία, ζήτησε επισήμως η Κομισιόν σε σχέση με το πρόγραμμα παροχής “χρυσής βίζας” ή “χρυσού διαβατηρίου” σε επενδυτές.

29 Ιανουαρίου: Πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία η Σύνοδος Κορυφής των  Χωρών του Νότου της ΕΕ.

12 Φεβρουαρίου: Ο Πρόεδρος του Ισραήλ Reuven Rivlin είχε διαβουλεύσεις στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

23 Φεβρουαρίου: Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ προβαίνει σε διαβήματα προς τις κατοχικές δυνάμεις για τις νέες παραβιάσεις του στρατιωτικού status quo στα Στροβόλια.

26 Φεβρουαρίου: Σειρά αποφάσεων που αφορούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης έλαβαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Musrafa Akinci.

28 Φεβρουαρίου: Συνολικό κοίτασμα που εκτιμάται μεταξύ 5 έως 8 τρισεκατομμυρίων ποδών ανακάλυψε η ερευνητική γεώτρηση που διενήργησε η κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum στον στόχο «Γλαύκος» του τεμαχίου 10.

20 Μαρτίου: Πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ η 6η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ισραήλ, Ελλάδας με τη συμμετοχή των ΗΠΑ

11 Απριλίου: Κύπρος και Λίβανος συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για συνομολόγηση Συμφωνίας Πλαισίου αναφορικά με την ανάπτυξη των αποθεμάτων υδρογονανθράκων που εκτείνονται και στις δύο πλευρές της μέσης γραμμής μεταξύ των ΑΟΖ δύο χωρών.

14 Απριλίου: Πραγματοποιήθηκε στο Αμμάν της Ιορδανίας η δεύτερη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας.

21 Απριλίου: Τέθηκε υπό εξαήμερη κράτηση ο 35χρονος υπολοχαγός και κατά συρροή δολοφόνος, ο οποίος φέρεται να έχει δολοφονήσει 5 γυναίκες και δυο παιδιά.

15 Μάϊου: Διάβημα προς το Foreign Office με αφορμή τις δηλώσεις Dancan περί «υπό αμφισβήτηση» κυριαρχίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέβαλε ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Λονδίνο Ευριπίδης Ευρυβιάδης.

22 Μαΐου: Συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Αιγύπτου υπογράφηκε στο Κάιρο.

26 Μαΐου: Διεξήχθησαν στην Κύπρο οι Ευρωεκλογές. Εκλέχθηκαν οι Λευτέρης Χριστοφόρου και Λουκάς Φουρλάς (ΔΗΣΥ), Γιώργος Γεωργίου, και Niyazi Kizilyürek (ΑΚΕΛ), Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ) και Δημήτρης Παπαδάκης (ΕΔΕΚ). Το ποσοστό συμμετοχής ήταν 42,8%.

1 Ιουνίου: Άρχισε τη λειτουργία του το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ).

6 Ιουνίου: Υπογράφηκε η σύμβαση παραχώρησης γης για την κατασκευή του σταθμού μετατροπής HVDC της ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector, η οποία συνδέει τα ηλεκτρικά δίκτυα της Κύπρου, του Ισραήλ, της Κρήτης και της Αττικής στην Ελλάδα, με δυνατότητα μεταφοράς 2000MW.

14 Ιουνίου: Σημαντικές αναφορές που σχετίζονται με την Κύπρο, την Τουρκία, τα ενεργειακά και το Κυπριακό περιλαμβάνονται στην Κοινή Διακήρυξη της Βαλέτα, που εξέδωσαν οι ηγέτες των νοτίων κρατών μελών της ΕΕ, μετά την Σύνοδο Κορυφής των MED7.

20 Ιουνίου: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προειδοποιεί την Τουρκία με στοχευμένα μέτρα στο κείμενο των συμπερασμάτων που υιοθετήθηκε από τους 28 της ΕΕ.

21 Ιουνίου:  Απεβίωσε σε ηλικία 72 ετών ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

1 Ιουλίου: Πύραυλος S200 εξερράγη και κατέπεσε στα κατεχόμενα.

11 Ιουλίου: Τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης για διασύνδεση της κινητής τηλεφωνίας μεταξύ ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών. Η πρώτη κλήση ήταν μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Mustafa Akinci.

16 Ιουλίου: Το Συμβούλιο Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αποφάσισε ότι η πρόταση του Mustafa Akinci για τους υδρογονάνθρακες δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

26 Ιουλίου: Την Στέλλα Κυριακίδου εισηγείται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ως τη νέα Επίτροπο της Κύπρου στην ΕΕ.

29 Ιουλίου: Επισκέφθηκε την Κύπρο ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

30 Ιουλίου: Την είσοδο της κοινοπραξίας της γαλλικής Total με την ιταλική ENI στο τεμάχιο 7 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με ποσοστά 50-50, καθώς και είσοδο του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού στα τεμάχια 2, 3, 9 και 8, ανακοίνωσε ο Υπουργός Ενέργειας.

9 Αυγούστου: Πραγματοποιήθηκε άτυπη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Mustafa Akinci.

2 Σεπτεμβρίου: H Κύπρος εξόφλησε πλήρως το ρωσικό δάνειο ύψους 1,58 δις. ευρώ, σύμφωνα με τον  Υπουργό Οικονομικών.

9 Σεπτεμβρίου: Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την εκφρασθείσα πρόθεση της Τουρκίας για άνοιγμα «γενικού προξενείου» της χώρας στην Αμμόχωστο.

16 Σεπτεμβρίου: Παραδόθηκε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη έκθεση για ενδεχόμενη προσφυγή στα Ηνωμένα Έθνη σε σχέση με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο.

18 Σεπτεμβρίου: Υπεγράφησαν στη Λευκωσία τα Συμβόλαια Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής που αφορούν αδειοδότηση του τεμαχίου 7 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κοινοπραξία των εταιρειών Total και Eni και σε εκχώρηση στην Total μέρους των δικαιωμάτων που κατέχει η Eni στα τεμάχια 2,3,8 και 9.

1 Οκτωβρίου: Κατατέθηκε η προσφυγή της Κύπρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τον εποικισμό της Αμμοχώστου.

3 Οκτωβρίου: Στην έκδοση NAVTEX προχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία μετά την έκδοση ενωρίτερα NAVTEX από την Τουρκία με την οποία δεσμεύει περιοχές στην κυπριακή ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα για διενέργεια γεωτρήσεων από το πλωτό γεωτρύπανο “Yavuz”.

8 Οκτωβρίου: Η κοινή διακήρυξη του Καΐρου στο πλαίσιο της τριμερούς διάσκεψης Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου καταδικάζει τις έκνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

9 Οκτωβρίου: Το Συμβούλιο Ασφαλείας προέτρεψε αποφυγή ενεργειών στα Βαρώσια που δεν συνάδουν με τα ψηφίσματα 550 και 789.

7 Νοεμβρίου: Υπογράφηκαν τα συμβόλαια για εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Αφροδίτη».

17 Νοεμβρίου: Κατασκοπευτικό βαν στα χέρια της αστυνομίας στη Λάρνακα

20 Νοεμβρίου: Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που συνήλθε στο Ζαγκρέμπ υιοθέτησε έκτακτο ψήφισμα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο.

25 Νοεμβρίου: Πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο συνάντηση του ΓΓ ΟΗΕ, του Προέδρου Αναστασιάδη και του Musrafa Akinci.

29 Νοεμβρίου: Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

1 Δεκεμβρίου: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

4 Δεκεμβρίου: Συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο όπου ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τα μέλη για την συνάντηση του Βερολίνου.

17 Δεκεμβρίου: Δυο άστρα φέρουν Κυπριακές ονομασίες. Αλάσια (η αρχαία ονομασία της νήσου Κύπρου) ονομάστηκε άστρο και Ονάσιλος ο εξωπλανήτης που το ακολουθεί.

19 Δεκεμβρίου: Σε τρεις συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομία για το κατασκοπευτικό βαν

21 Δεκεμβρίου: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump, υπογράφει το νόμο για την άρση του εμπάργκο όπλων και Ανατολική Μεσόγειο.

28 Δεκεμβρίου: Επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής της Λιβύης, στην Κύπρο./ibna