Ανασκόπηση Κοσσυφοπέδιο: Ένας χρόνος χωρίς διάλογο με τη Σερβία και εκλογές με αλλαγή σκηνικού

Ανασκόπηση Κοσσυφοπέδιο: Ένας χρόνος χωρίς διάλογο με τη Σερβία και εκλογές με αλλαγή σκηνικού

Η χρονιά που πέρασε για το Κοσσυφοπέδιο, ενίσχυσε την πολιτική κρίση που είχε ως αποτέλεσμα τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, χωρίς μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει συγκροτηθεί κυβέρνηση, ενώ στο πεδίο του διαλόγου όλα έχουν μείνει στο 2018, αφού δεν έγινε επανεκκίνηση στον διάλογο Πρίστινα-Βελιγραδίου.

14 Ιανουαρίου: Σε γενική απεργία με αίτημα την αύξηση 30% κατέβηκαν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στο Κοσσυφοπέδιο. Μετά από τρεις βδομάδες ανεστάλησαν οι κινητοποιήσεις καθώς ικανοποιήθηκε μέρος των αιτημάτων.

15 Ιανουαρίου: Οι ΗΠΑ αρνούνται τη χορήγηση βίζας στον Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Haradinaj

14 Φεβρουαρίου: Ο Πρόεδρος Hashim Thaci, o Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Kadri Veseli και ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ramush Haradinaj, σε συνάντηση του ολοκλήρωσαν την πλατφόρμα διαλόγου με τη Σερβία, η οποία σύμφωνα με τα κόμματα αντιπροσωπεύει μια ενοποίηση των θεσμών και των θέσεων των κρατικών θεσμών.

7 Μαρτίου: Με 61 ψήφους υπέρ, το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου ενέκρινε τη λεγόμενη πλατφόρμα για διάλογο με τη Σερβία.

26 Μαρτίου: Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ramush Haradinaj, απέλυσε την υφυπουργό Δικαιοσύνης, Vesna Mikic, που ανήκει στη σερβική κοινότητα. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η απόφαση είναι αποτέλεσμα της ομιλίας μίσους και των απαράδεκτων δηλώσεων της εν λόγω αξιωματούχου.

28 Μαρτίου: Με 69 ψήφους υπέρ και χωρίς αποχή, η συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου ψήφισε νομοσχέδιο που απαγορεύει όλα τα τυχερά παιχνίδια στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου, μια απόφαση που ήρθε λίγες μέρες μετά τη δέσμευση των χαρτοπαικτικών λεσχών σε Suhareka και Lipjan. .

15 Απριλίου: Η Συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου ψηφίζει κατά πλειοψηφία για τη σύσταση ειδικής επιτροπής “η οποία θα λάβει περαιτέρω μέτρα μέχρι τη δημιουργία Διεθνούς Δικαστηρίου για την τιμωρία των εγκλημάτων της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο»

19 Μαΐου: Οι τέσσερις δήμοι της πλειοψηφίας των Σέρβων (Βόρεια Mitrovica, Zubin Potok, Lespovic και Zvekan) πραγματοποιούν έκτακτες εκλογές, αφού οι δήμαρχοι των τεσσάρων δήμων παραιτήθηκαν λόγω της αύξησης κα΄τα 100% των δασμών που επέβαλε η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου στα σερβικά προϊόντα. Στο τέλος της διαδικασίας, τις εκλογές κέρδισαν οι ίδιοι πρώην δήμαρχοι.

28 Μαΐου: Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου πραγματοποίησε επιδρομή σε 12 τοποθεσίες, κυρίως στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, όπου συνέλαβε 19 αστυνομικούς του Κοσσυφοπεδίου ως υπόπτους για συμμετοχή σε ποινικά αδικήματα. Οι ύποπτοι ήταν 11 από τη σερβική κοινότητα και από τέσσερεις από τις Αλβανικές και Βοσνιακές κοινότητες.

6 Ιουνίου: Στο Βερολίνο ο Ranush Haradinaj συναντιέται με την Angela Merkel

11 Ιουνίου: Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Bill Clinton και η πρώην υπουργός Εξωτερικών Madeleine Albright βρέθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο με την ευκαιρία της 20ής επετείου της απελευθέρωσης της χώρας. Ο Πρόεδρος Hashim Thaçi απένειμε το μετάλλιο της ελευθερίας στον πρώην Πρόεδρο Clinton.

4 Ιουλίου: Το Κόσοβο απαγορεύει την είσοδο σε όλους τους Σέρβους αξιωματούχους, σε αντίποινα για την “συνεχιζόμενη προπαγάνδα και τις ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τη χώρα και τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου” από το Βελιγράδι.

10 Ιουλίου: Το Κοσσυφοπέδιο απαγορεύει την είσοδο στον Σέρβο υπουργό Άμυνας Aleksandar Vulin

19 Ιουλίου: Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ramush Haradinaj  παραιτείται έπειτα από την κλήτευσή του στη Χάγη, προκειμένου να καταθέσει, ως ύποπτος, από την εισαγγελική υπηρεσία που ερευνά την διάπραξη εγκλημάτων κατά τον πόλεμο του 1998-99 εναντίον της Σερβίας

22 Αυγούστου: Με 89 ψήφους υπέρ, 1 κατά και 2 αποχές, τα μέλη της Βουλής του Κοσσυφοπεδίου ψήφισαν τη διάλυση της έκτης εθνοσυνέλευσης, οδηγώντας τη χώρα σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

26 Αυγούστου: Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Hashim Thaci, με βάση τις συνταγματικές και νομικές του ευθύνες, ανακοίνωσε την 6η Οκτωβρίου 2019 ως ημερομηνία διεξαγωγής των πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών.

6 Οκτωβρίου: Στις γενικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στο Κόσοβο το Vetëvendosje, υπό την ηγεσία του Albin Kurti , έρχεται πρώτο κόμμα κερδίζοντας 31 έδρες καθώς έλαβε το 25,49% των ψήφων, ενώ η Δημοκρατική Κοινωνία του Κοσσυφοπεδίου, υπό την ηγεσία της Vjosa Osmani, κέρδισε 30 έδρες στο κοινοβούλιο με 24,82%. Στο Κοσσυφοπέδιο , μπορεί να επιτευχθεί πλειοψηφία 61 εδρών στο κοινοβούλιο των 120 εδρών .

17 Οκτωβρίου: Στην Πρίστινα, η πρεσβεία της Σουηδίας γίνεται σημείο διαμαρτυρίας για εκατοντάδες πολίτες οι οποίοι διαμαρτύρονται  για την απονομή του βραβείου Νόμπελ στον αυστριακό συγγραφέα Peter Handke, υποστηρικτή του Slobodan Milosevic.

26 Νοεμβρίου: Ειδικές μονάδες από το Κοσσυφοπέδιο αναχωρούν για την Αλβανία ώστε να συνδράμουν στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης των σεισμόπληκτων.

2 Δεκεμβρίου: Η ειδική Εισαγγελία του Κοσσυφοπεδίου απευθύνει σε 6 άτομα κατηγορίες για τη δολοφονία του Σέρβου πολιτικού Oliver Ivanovic.

3 Δεκεμβρίου: Το Κοσσυφοπέδιο κατατάσσεται στην 76η θέση  από τις 78 χώρες που αξιολογήθηκαν από τον ΟΑΣΑ στο τεστ διεθνούς φοιτητικής αξιολόγησης (PISA)

5 Δεκεμβρίου: Το δικαστήριο της Πρίστινα καταδικάζει τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου Ivan Todosijevic σε δύο χρόνια φυλάκισης με την κατηγορία της «υποκίνησης μίσους, εθνικού, φυλετικού, θρησκευτικού» με τη δήλωσή του να ονομάζει τη σφαγή του Reçak ως κατασκευασμένη και τους Αλβανούς ως τρομοκράτες.

26 Δεκεμβρίου: Ο Glauk Konjufca εκλέγεται Πρόεδρος της Βουλής του Κοσσυφοπεδίου./ibna