Ανασκόπηση Αλβανία: Η πολιτική κρίση και ο καταστροφικός σεισμός σημάδεψαν το 2019

Ανασκόπηση Αλβανία: Η πολιτική κρίση και ο καταστροφικός σεισμός σημάδεψαν το 2019

Με την πολιτική κρίση να συνεχίζεται στην Αλβανία, ο ισχυρός σεισμός της 26ης Νοεμβρίου που συγκλόνισε την χώρα αφήνοντας 51 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες κατάφερε έστω και για λίγο να κατευνάσει τα πολιτικά πάθη.

10 Ιανουαρίου: Ο Αλβανός Πρόεδρος Ilir Meta δεν αποδέχεται την πρόταση του πρωθυπουργού Edi Rama για τον νέο υπουργό για την Ευρώπη και τις Εξωτερικές Υποθέσεις, διότι, σύμφωνα με τον ίδιο, ο Gent Cakaj δεν πληροί τις προϋποθέσεις, δεν δημιουργεί αξιοπιστία και δεν παρέχει τις απαραίτητες εγγυήσεις για ν ασκήσει αντικειμενικά και στο επίπεδο που απαιτείτε τα καθήκοντα του. Η απόφαση προκάλεσε σύγκρουση μεταξύ Προέδρου και Πρωθυπουργού, αναγκάζοντας τον Edi Rama να αναλάβει το Υπουργείο Εξωτερικών με αναπληρωτή του τον Gent Cakaj.

16 Φεβρουαρίου: Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Αλβανία, για τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Οι διαδηλώσεις χαρακτηρίζονται από εντάσεις και συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών. Το αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν η δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης και η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

20 Φεβρουαρίου: Η Αξιωματική Αντιπολίτευση επισημοποίησε με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του Δημοκρατικού Κόμματος, την παραίτηση των βουλευτών της από τη Βουλή, απόφαση που ακολούθησαν και τα υπόλοιπα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

1η Απριλίου: Η Αλβανία τιμά τη 10η επέτειο της ένταξής της στο ΝΑΤΟ. Επ’ ευκαιρία της επετείου, οργανώθηκαν διάφορες επίσημες τελετές στη χώρα.

10 Απριλίου: Ληστεία με λεία 10 εκ. ευρώ πραγματοποιείται στο αεροδρόμιο των Τιράνων, από πέντε ένοπλους ληστές.

12 Απριλίου: Στο Ντουμπρόβνικ ο Edi Rama συμμετέχει στην πρωτοβουλία 16+1 και συναντιέται με τον Κινέζο ομόλογο του Li Keqiang και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

9 Μαΐου: Στα Τίρανα πραγματοποιείται η σύνοδος κορυφής για τη διαδικασία του Βrdo-Brijuni, στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες των Βαλκανίων. Σκοπός της συνόδου ήταν να μεταφερθεί μήνυμα σχετικά με την ευρωπαϊκή ένταξη των χωρών της περιοχής.

2 Ιουνίου: Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία, όπου έχει συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας.

10 Ιουνίου: Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ilir Meta, ακυρώνει το διάταγμα για τις δημοτικές εκλογές της 30ής Ιουνίου στην Αλβανία.

27 Ιουνίου: Ο Αλβανός πρόεδρος Ilir Meta αποφασίζει την 13η Οκτωβρίου ως νέα ημερομηνία διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών όμως το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας υπό την ηγεσία του Edi Rama, δεν αποδέχεται την αλλαγή, ούτε εφαρμόζεται το διάταγμα από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

30 Ιουνίου: Στην Αλβανία διεξάγονται δημοτικές εκλογές για 61 δημάρχους και μέλη δημοτικών συμβουλίων. Στις εκλογές συμμετέχει μόνο το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας καθώς και κάποιων μικρών κομμάτων και ανεξάρτητων υποψηφίων. Τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης μποϊκοτάρουν τις δημοτικές εκλογές.

3 Ιουλίου: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να απορρίψει αίτημα που υπέβαλε η ολλανδική κυβέρνηση για την επανεισαγωγή του καθεστώτος θεωρήσεων για την Αλβανία.

Κοσσυφοπέδιο και Αλβανία υπέγραψαν συμφωνία για ενοποίηση της διπλωματίας τους στη διεθνή σκηνή, με άνοιγμα κοινών πρεσβειών και προξενείων.

8 Ιουλίου: Το Αλβανικό Κοινοβούλιο εγκρίνει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το αίτημα του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την απομάκρυνση του Προέδρου της χώρας Ilir Meta, με το σκεπτικό ότι το διάταγμα για την ακύρωση των δημοτικών εκλογών παραβιάζει το Σύνταγμα.

21 Σεπτεμβρίου: Ισχυρή σεισμική δόνηση γίνεται αισθητή στα Τίρανα και άλλες πόλεις της χώρας, προκαλώντας εκατοντάδες τραυματισμούς και υλικές ζημιές.

11 Οκτωβρίου: Πραγματοποιείται η πρώτη συνάντηση της πρωτοβουλίας του Σέρβου Προέδρου με την ονομασία μικρή Schengen στην πόλη της Σερβίας Novi Sad, όπου συμμετέχουν οι Πρωθυπουργοί της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev, Αλβανίας Edi Rama και ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksanadar Vucic.

17/18 Οκτωβρίου: Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, η οποία αποτελείται από τους Υπουργούς Εξωτερικών των κρατών μελών, σε διήμερη συνάντηση στο Λουξεμβούργο, αποφάσισε να μην ξεκινήσει συνομιλίες ένταξης με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία μετά από βέτο της Γαλλίας.

10 Νοεμβρίου: Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev, υποδέχεται στην Οχρίδα τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Edi Rama και τον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vucic στη δεύτερη συνάντηση της πρωτοβουλίας της μικρής Schengen. Στη συνάντηση συμμετέχουν εκπρόσωποι από την Βοσνία Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο.

26 Νοεμβρίου: Ισχυρός σεισμός 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει την Αλβανία, αφήνοντας πίσω του 51 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, προκαλώντας σημαντικές υλικές ζημιές, σε σπίτια, δημόσια κτήρια και πολιτιστικά μνημεία.

5 Δεκεμβρίου: Το Αλβανικό Κοινοβούλιο εκλέγει νέο γενικό εισαγγελέα της χώρας, τον Olsian Cela.

21 Δεκεμβρίου: Πραγματοποιείται η τρίτη συνάντηση της πρωτοβουλίας Μικρή Schengen στα Τίρανα εν μέσω διαμαρτυριών για την παρουσία του Σέρβου Προέδρου εκεί. Στη συνάντηση συμμετέχουν πέρα από τον οικοδεσπότη Edi Rama και τον Σέρβο Πρόεδρο Aleksandar Vucic ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev και για πρώτη φορά ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Milo Đukanović /ibna