Ανασκόπηση Βόρεια Μακεδονία: Ιστορικό έτος το 2019

Ανασκόπηση Βόρεια Μακεδονία: Ιστορικό έτος το 2019

Το 2019 ήταν ιστορική χρονιά για τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς με την συνταγματική αναθεώρηση που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο, έγινε αποδεκτή η μετονομασία της χώρας, έληξε η διαμάχη της χώρας με την Ελλάδα, διενεργήθηκαν Προεδρικές εκλογές όπου ο εκλεκτός του κυβερνώντος κόμματος κέρδισε τις εκλογές, επισκέφθηκαν τη χώρα ο Πάπας Φραγκίσκος. ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Mike Pompeo αλλά και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

11 Ιανουαρίου: Η Βουλή της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας επικυρώνει με 81 ψήφους υπέρ σε σύνολο 120 βουλευτών την συνταγματική αναθεώρηση της χώρας και τη Συμφωνία των Πρεσπών που αλλάζει το όνομα της χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία».

25 Ιανουαρίου: Επικυρώνεται από την ελληνική Βουλή η Συνθήκη των Πρεσπών με 153 ψήφους υπέρ, 146 ψήφους κατά και 1 παρών. Η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας αναγνωρίζεται κι επίσημα ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» τερματίζοντας μια διαμάχη 27 χρόνων.

6 Φεβρουαρίου: Το Πρωτόκολλο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στη Συμμαχία υπογράφεται στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Το πρωτόκολλο υπογράφηκε από τους μόνιμους αντιπροσώπους των 29 κρατών μελών του ΝΑΤΟ και από τον Υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Nikola Dimitrov.

8 Φεβρουαρίου: Με 153 ψήφους υπέρ, σε σύνολο 294 ψηφισάντων, κυρώθηκε από την Ελληνική Βουλή το πρωτόκολλο προσχώρησης της «Βόρειας Μακεδονίας» στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ.

12 Φεβρουαρίου: Η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας μετονομάζεται και επίσημα σε Βόρεια Μακεδονία.

13 Φεβρουαρίου: Ενημερώνεται ο ΟΗΕ για το νέο όνομα της χώρας ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε έξω από τα Σκόπια όταν λεωφορείο ανατράπηκε με αποτέλεσμα 14 επιβάτες να χάσουν τη ζωή τους και 30 να τραυματιστούν.

16 Φεβρουαρίου: Οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev τιμώνται στο Μόναχο με το βραβείο Ewald von Kleist για την Συμφωνία των Πρεσπών στο περιθώριο της 55ης Διάσκεψης για την Ασφάλεια.

18 Μαρτίου: Η Ρωσική Ομοσπονδία αναγνωρίζει με το νέο όνομα τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας

2 Απριλίου: Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται επίσημα τη Βόρεια Μακεδονία όπου γίνεται δεκτός από τον ομόλογο του Zoran Zaev.

21 Απριλίου: Πραγματοποιείται ο πρώτος γύρος των Προεδρικών εκλογών. Ο υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος SDSM Stevo Pendarovski περνάει στο δεύτερο γύρο με ποσοστό 44,75% έναντι της υποψήφιας του VMRO-DPMNE Gordana Silianovska που λαμβάνει 44,16%. Ο υποψήφιος των αλβανικών κομμάτων Συμμαχία για του Αλβανούς και BESA Blerim Reka λαμβάνει 11,08% καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση.

5 Μαΐου: Διεξάγεται ο δεύτερος γύρος των Προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, με τον υποψήφιο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SDSM κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 53,59% έναντι της αντιπάλου του που έλαβε 46,41% κερδίζοντας τις έκτες προεδρικές εκλογές.

7 Μαΐου: Για πρώτη φορά στην ιστορία της Βόρειας Μακεδονίας, ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέπτεται τα Σκόπια, όπου κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί συναντήθηκε με τον τότε Πρόεδρο Gjorge Ivanov και τον Πρωθυπουργό Zoran Zaev, στέλνοντας μηνύματα ειρήνης και συνύπαρξης σε μια μαζική συγκέντρωση.

31 Μαΐου: Το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια γίνεται στο εξής πρεσβεία και το Γραφείο Προξενικών Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων Μοναστηρίου γίνεται γενικό προξενείο. Αντίστοιχα, Αναβαθμίζεται σε πρεσβεία το Γραφείο Συνδέσμου της Βόρειας Μακεδονίας στην Αθήνα και το Γραφείο Προξενικών Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης σε γενικό προξενείο.

11 Ιουνίου: Το κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας αφαίρεσε επισήμως τη βουλευτική ιδιότητα απ’ τον πρώην πρωθυπουργό Nikola Gruevski

19 Ιουνίου: Την μετάθεση της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία για τον Οκτώβριο αποφάσισε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

27 Ιουνίου: Αρνητικά απαντά δικαστήριο της Βουδαπέστης στο αίτημα της Βόρειας Μακεδονίας να εκδοθεί εκεί, πρώην πρωθυπουργός, Nikola Gruevski.

9 Αυγούστου: Η Ιταλική εφημερίδα La Verita δημοσιοποιεί βίντεο και τηλεφωνικές υποκλοπές συνομιλιών, που εμπλέκουν την ειδική εισαγγελέα, Katica Jianeva, σε σκάνδαλο εκβιασμού και δωροδοκίας για τερματισμό της δίωξης για διαφθορά του επιχειρηματία Orce Kamcev.

21 Αυγούστου: Η ειδική εισαγγελέας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος  Katica Jianeva συλλαμβάνεται με την υποψία ότι εκβίασε επιχειρηματία.

24 Σεπτεμβρίου: Πρώτη συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev και του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

4 Οκτωβρίου: Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo επισκέπτεται τη Βόρεια Μακεδονία, όπου συναντάει κρατικούς αξιωματούχους στη Οχρίδα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Pompeo, που ήταν η πρώτη Αμερικανού ΥΠΕΞ από το 2001, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δέσμευση της πορείας της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

11 Οκτωβρίου: Πραγματοποιείται η πρώτη συνάντηση της πρωτοβουλίας του Σέρβου Προέδρου με την ονομασία μικρή Schengen στην πόλη της Σερβίας Novi Sad, όπου συμμετέχουν οι Πρωθυπουργοί της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev, Αλβανίας Edi Rama και ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksanadar Vucic.

17 / 18 Οκτωβρίου: Παρόλο που νωρίτερα οι ηγέτες της ΕΕ είχαν αναφέρει ότι αναμένουν η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία θα λάβουν ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, η οποία αποτελείται από τους Υπουργούς Εξωτερικών των κρατών μελών, σε διήμερη συνάντηση στο Λουξεμβούργο, αποφάσισε να μην ξεκινήσει συνομιλίες ένταξης με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία μετά από βέτο της Γαλλίας.

19 Οκτωβρίου: Μετά την απόφαση της ΕΕ να μην ξεκινήσουν οι συνομιλίες για ένταξη στην ΕΕ για τη Βόρεια Μακεδονία, ο Πρωθυπουργός Zoran Zaev, σε διάγγελμα του, πρότεινε την διενέργεια πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας ο Πρόεδρος της χώρας Stevo Pendarovski συγκάλεσε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων, όπου συφωνήθηκε να διεξαχθούν πρόωρεςς εκλογές στις 12 Απριλίου 2020.

10 Νοεμβρίου: Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev, υποδέχεται στην Οχρίδα τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Edi Rama και τον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vucic στη δεύτερη συνάντηση της πρωτοβουλίας της μικρής Schengen. Στη συνάντηση συμμετέχουν εκπρόσωποι από την Βοσνία Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο. Οι συζητήσεις που ακολουθούν αφορούν τη βελτίωση της περιφερειακής συνεργασίας, προκειμένου να εξαλειφθούν όλα τα εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, των αγαθών και των κεφαλαίων.

14 Νοεμβρίου: Στη Θεσσαλονίκη ο Zoran Zaev συναντάτε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο του Thessaloniki Summit 2019.

26 Νοεμβρίου: Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη Βόρεια Μακεδονία.

21 Δεκεμβρίου: Πραγματοποιείται η τρίτη συνάντηση της πρωτοβουλίας Μικρή Schengen στα Τίρανα εν μέσω διαμαρτυριών για την παρουσία του Σέρβου Προέδρου εκεί. Στη συνάντηση συμμετέχουν πέρα από τον οικοδεσπότη Edi Rama και τον Σέρβο Πρόεδρο Aleksandar Vucic ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev και για πρώτη φορά ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Milo Đukanović./ibna