Β-Ε: Δύο συγκεντρώσεις, ένα πάρκο

Β-Ε: Δύο συγκεντρώσεις, ένα πάρκο

Μετά το χτύπημα στην Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας Σέρπσκα, όταν ο υπουργός Εσωτερικών Dragan Lukač χτύπησε τον νεαρό βουλευτή Draško Stanivuković, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κεντρικό πάρκο της Μπάνια Λούκα, με τον τίτλο «Mladen Stojanović», την Παρασκευή απόγευμα. Ωστόσο, αυτό έγινε περίπλοκο καθώς οι υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος πραγματοποίησαν αίτημα για συγκέντρωση ταυτόχρονα και στο ίδιο πάρκο. Παραδόξως, η αστυνομία επέτρεψε και τα δύο γεγονότα.

Η Δημοκρατία Σέρπσκα αντιμετώπισε παρόμοια κατάσταση τον Μάιο του 2016, όταν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και των κυβερνώντων έλαβαν ταυτόχρονα την ευκαιρία για συναντήσεις, αλλά η αστυνομία αποφάσισε να τα χωρίσει με μια «ασφαλή ζώνη» πλάτους ενός χιλιομέτρου. Στη σημερινή περίπτωση η «ασφαλής ζώνη» έχει πλάτος 50 μέτρα.

Είναι γεγονός ότι και οι δύο συγκεντρώσεις προσέλκυσαν λιγότερους συμμετέχοντες από τα γεγονότα πριν από τρία χρόνια, αλλά εξακολουθεί να παραμένει ένα μυστήριο γιατί η αστυνομία, με τον υπουργό Lukač στην ηγεσία, επέτρεψε αυτή την κατάσταση. Η «ζώνη ασφαλείας» ήταν γεμάτη με αστυνομικούς και ακόμη ισχυρότερες αστυνομικές δυνάμεις ήταν έτοιμες να παρέμβουν. Ευτυχώς, δεν χρειάστηκε η παρέμβαση και οι δύο συγκεντρώσεις τελείωσαν ειρηνικά.

Η πρόταση απαιτούσε την παραίτηση του Lukač και την απόσυρση της υπογραφής της Δημοκρατίας Σέρπσκα από το «Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων», το οποίο υποτίθεται ότι είναι ένα βήμα πιο κοντά στο ΝΑΤΟ.

Οι κυβερνώντες ομιλητές, 50 μέτρα μακριά, ζήτησαν κυρώσεις εναντίον του Stanivuković και για τον Lukač να κρατήσει την υπουργική του καρέκλα.

«Dragan, δεν είσαι μόνος. Οι αστυνομικοί, οι συμπολίτες στρατιώτες είναι μαζί σας, αυτοί που σας διασώζουν. Απλά προχωρήστε», είπε ένας από τους ομιλητές.

Εξάλλου, η συνολική εντύπωση είναι ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχασαν άλλη ευκαιρία να κάνουν σημαντικό αντίκτυπο και να χρησιμοποιήσουν το χαστούκι στο Κοινοβούλιο ως αφετηρία για τις μελλοντικές σχέσεις με τους ψηφοφόρους, δεδομένου του μεγαλύτερου αριθμού συμμετεχόντων στη συγκέντρωση των κυβερνώντων κομμάτων.

Από την άλλη πλευρά, τα κόμματα της κυβέρνησης εμφανίζονται ικανοποιημένα καθώς η συγκέντρωσή τους έδειξε ότι έχουν περισσότερους υποστηρικτές από την αντιπολίτευση. Η νίκη τους είναι πιο σημαντική, διότι το προσεχές έτος η Β-Ε θα διεξαγάγει τοπικές εκλογές και ο Stanivuković θα είναι υποψήφιος για δήμαρχος της Μπάνια Λούκα.

Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως το πρώτο του «φιάσκο»./ibna