Ρουμανία: Απερρίφθη αίτημα για έκδοση Τούρκου πολίτη στην Άγκυρα

Ρουμανία: Απερρίφθη αίτημα για έκδοση Τούρκου πολίτη στην Άγκυρα

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Învăţământ Lumina,  Fatih Gursoy οδηγήθηκε στην αστυνομία την Τρίτη το πρωί, κατόπιν εντάλματος έκδοσης που εκδόθηκε από τις αρχές της Άγκυρας, αναφέρει δελτίο τύπου που εξέδωσε το Instituţiei de Învăţământ Lumina. Σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας, ο Fatih Gursoy μεταφέρθηκε στο γραφείο του εισαγγελέα, δίπλα στο Εφετείο του Βουκουρεστίου και έπειτα αφέθηκε ελεύθερος, για να παρουσιαστεί στο Εφετείο προκειμένου να εξεταστεί το αίτημα του τουρκικού κράτους. «Ο Πρόεδρος των σχολείων Lumina, 50 ετών, βρίσκεται στη Ρουμανία από το 2011 και έχει άδεια παραμονής μακράς διαρκείας, που ισχύει μέχρι το 2022».

Το Εφετείο του Βουκουρεστίου σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, απέρριψε την αίτηση έκδοσης, όπως ζήτησε ο εισαγγελέας. Η απόφαση είναι τελεσίδικη, και ο Πρόεδρος του Instituţiei de Învăţământ Lumina, Fatih Gursoy, μπορεί να μείνει στη Ρουμανία. Η Aynur Gursoy, σύζυγος του Προέδρου, δήλωσε ότι ήταν νόμιμη η διαδικασία που ακολουθήθηκε και ότι η αστυνομία του είπε ότι δεν είχε λόγο να φοβάται.

Την περασμένη εβδομάδα, μια καθηγήτρια αγγλικών από το Διεθνές Λύκειο Πληροφορικής η Zeynep Buşra Şen οδηγήθηκε επίσης, στον εισαγγελέα, κατόπιν αιτήματος έκδοσης που υπέβαλαν οι τουρκικές αρχές. Το Εφετείο του Βουκουρεστίου απέρριψε την έκδοση της καθηγήτριας.

Πριν από ένα χρόνο, ο Τούρκος δημοσιογράφος Kamil Demirkaya από την εφημερίδα Zaman Ρουμανίας συνελήφθη στο Βουκουρέστι, κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας, με σκοπό την έκδοσή του. Τα ρουμανικά δικαστήρια απέρριψαν το αίτημα.

«Πρόκειται για ακόμα μια κατάχρηση των τουρκικών αρχών που συνεχίζουν να εντοπίζουν τους αντιπάλους του δικτατορικού καθεστώτος του Erdogan σε όλο τον κόσμο  (…) Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα Lumina απορρίπτουν σθεναρά τη στάση των αρχών της Άγκυρας που έχουν ξεκινήσει ένα πραγματικό κυνήγι κατά των εκπροσώπων των σχολείων Lumina, των οποίων η δραστηριότητα συνδέεται αποκλειστικά με την εκπαίδευση. Εκφράζουμε επίσης, την πλήρη εμπιστοσύνη μας στους θεσμούς του ρουμανικού κράτους που σέβονται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών», αναφέρει το δελτίο τύπου των Σχολείων Lumina./ibna