Το Σάββατο η συνάντηση Zaev-Mickoski για την τεχνική κυβέρνηση

Το Σάββατο η συνάντηση Zaev-Mickoski για την τεχνική κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev θα συναντηθεί το Σάββατο με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE, Hristjan Mickoski ξεκινώντας ουσιαστικά οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό τεχνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το νόμο, η αντιπολίτευση πρέπει να υποβάλει πρόταση για υπουργό Εσωτερικών και να γίνει δεκτή από την κυβέρνηση (τα δύο μεγαλύτερα κόμματα).

Στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο Stevo Pendarovski, συμφωνήθηκε ότι στις 12 Απριλίου θα διεξαχθούν πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με τη διαδικασία, η τεχνική κυβέρνηση πρέπει να σχηματιστεί 90 ημέρες πριν από τις εκλογές και στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να σχηματιστεί μέχρι τις 3 Ιανουαρίου.

Ο Πρωθυπουργός Zaev δήλωσε ότι θα υπάρξουν εκλογές το 2020, αλλά εάν θα πραγματοποιηθούν στις 12 Απριλίου θα εξαρτηθεί από την προσέγγιση της αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο.

Ο Zoran Zaev είχε πει στο παρελθόν ότι οι εκλογές μπορεί να αναβληθούν όσο η αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο μπλοκάρει τους νόμους για τους μισθούς, τις συντάξεις και τις επενδύσεις.

Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Talat Xhaferi ενημέρωσε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία και το κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE κατέληξαν σε συμφωνία ότι θα εγκριθούν όλες οι νομοθετικές προτάσεις της 123ης κοινοβουλευτικής συνόδου που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου./ibna