Μεγάλα προβλήματα στο “μικρό” Μαυροβούνιο

Μεγάλα προβλήματα στο “μικρό” Μαυροβούνιο

Οι βουλευτές του Μαυροβουνίου ενέκριναν χθες το βράδυ τον αμφισβητούμενο νόμο για την θρησκευτική ελευθερία, παρά τις διαμαρτυρίες Ορθόδοξων πιστών στη χώρα, καθώς και βουλευτών της αντιπολίτευσης – κυρίως από Σερβικά κόμματα – στο κοινοβούλιο.

Η υιοθέτηση του νόμου ακολουθήθηκε από σοβαρά επεισόδια στο κτίριο του Κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένης μιας έκρηξης στην αίθουσα που προκλήθηκε από “άγνωστη εκρηκτική συσκευή”. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, άρα κατά πάσα πιθανότητα επρόκειτο για πυροτέχνημα που έβαλαν κρυφά στο κτίριο Σέρβοι βουλευτές.

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, οι Σέρβοι βουλευτές πλησίασαν στην έδρα του Προέδρου και άρχισαν να καταστρέφουν μικρόφωνα και υπολογιστές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη των εν λόγω βουλευτών και τον αποκλεισμό τους από τις συνεδριάσεις του κοινοβουλίου για τις επόμενες δύο εβδομάδες, από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου.

Ούτε το αίτημα του επικεφαλής της Μητροπολιτικής Εκκλησίας της Σερβίας στο Μαυροβούνιο, Αμφιλόχιου, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου, Duško Marković – κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κοινοβουλίου – στάθηκε ικανό να αναβάλει την ψηφοφορία. Ο Αμφιλόχιος ζήτησε να καθυστερήσει η ψηφοφορία μέχρι μετά τις Ορθόδοξες Χριστουγεννιάτικες διακοπές, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε.

Το επεισόδια στην αίθουσα του κοινοβουλίου ήταν μόνο ένα μέρος του προβλήματος, καθώς οι πιστοί της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας μπλόκαραν τους δρόμους στην Ποντγκόριτσα και σε αρκετές άλλες πόλεις στο Μαυροβούνιο, ενώ έβαλαν και μπλόκα σε κεντρικές οδούς. Το πρωί, η αστυνομία δήλωσε ότι τα περισσότερα από τα μπλόκα έχουν αφαιρεθεί, αλλά οι αναταραχές συνεχίζονται.

Η Μητροπολιτική Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας στο Μαυροβούνιο ανακοίνωσε ότι την ευθύνη για τις διαμαρτυρίες και μελλοντικά γεγονότα έχει οι βουλευτές και ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Đukanović.

Το πρόβλημα με το νομοσχέδιο είναι ότι καθορίζει την ιδιοκτησία των θρησκευτικών κοινοτήτων ως κρατική περιουσία. Η Σέρβικη Ορθόδοξη Εκκλησία εδώ και αιώνες είχε στην ιδιοκτησία της τα μοναστήρια του Μαυροβουνίου, αλλά αυτό το δικαίωμα αμφισβητείται από το νέο Νόμο.

Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι ακόμα δεν έχει υπάρξει αντίδραση από τον Βελιγράδι και τον Πατριάρχη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Irinej. Η Ιερά Σύνοδος εξέδωσε μια ανακοίνωση καταδίκης του Νόμου και υποστήριξε την πρωτοβουλία ιερέων και πιστών για την απόσυρση του Νόμου από την ημερήσια διάταξη του Κοινοβουλίου.

“Είμαστε εναντίον του νομοσχεδίου με το οποίο οι εκπρόσωποι των αρχών του Μαυροβουνίου θέλουν να πάρουν βίαια τις εκκλησίες και τα μοναστήρια και τα ακίνητα από τη Μητρόπολη και τις Επισκοπές της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του οποίου οι διατάξεις θα καταργήσουν το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ατόμου στην ελευθερία της θρησκείας και της συνείδησης», δήλωσε η ανακοίνωση.

Επίσης, εκτός από μερικές δηλώσεις που καταδίκασαν τον νέο νόμο, δεν υπήρξαν αντιδράσεις από Σέρβους πολιτικούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναταραχή στο “μικρό” Μαυροβούνιο μπορεί να έχει πολύ ευρύτερες επιπτώσεις. Η αντίδραση της Σερβίας είναι ακόμη άγνωστη, αλλά μπορεί κανείς να υποθέσει Με ασφάλεια ότι ο Aleksandar Vučić δεν θα είναι καθόλου ευχαριστημένος με την εξέλιξη. Επιπλέον, το Μαυροβούνιο είναι μέλος του ΝΑΤΟ και η Συμμαχία αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται προβλήματα σε κανένα κράτος μέλος της, ακόμη και σε ένα τόσο μικρό όσο το Μαυροβούνιο./ibna

Publiée par Марина Јочић sur Jeudi 26 décembre 2019