Βουλγαρία: Ένα δύσκολο έτος με πολλές προκλήσεις το 2019

Βουλγαρία: Ένα δύσκολο έτος με πολλές προκλήσεις το 2019

Οι Υπουργοί της Βουλγαρικής κυβέρνησης προέβησαν σε επισκόπηση των αποτελεσμάτων που επιτεύχθηκαν κατά την περασμένη χρονιά στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με το BGNES.

Η υπουργός Εξωτερικών Ekaterina Zaharieva στη δική της επισκόπηση ανέφερε ως επιτυχίες για τη Βουλγαρία το νέο χαρτοφυλάκιο της Maria Gabriel για το Brexit στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η εκλογή της Kristalina Georgieva ως Διευθύντρια του ΔΝΤ.

Επιπροσθέτως 130.000 Βούλγαροι έχουν λάβει καθεστώς διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο και αφορά το 90% των πολιτών της Βουλγαρίας που ζουν στο Η.Β, ανέφερε η Zaharieva.

Ένα δύσκολο έτος χαρακτήρισε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Tomislav Donchev το 2019, με πολλές πολιτικές προκλήσεις – εκλογές, κρίσεις, την πανώλη των χοίρων. Για το επόμενο έτος δεν έχουν χαθεί ευρωπαϊκά κεφάλαια και το 80% των συνολικών πόρων για τη νέα περίοδο έχουν συμπεριληφθεί στον προγραμματισμό, ενώ καυχήθηκε ο Donchev ότι η χώρα έχει ένα  από τα πιο διαφανή συστήματα παρακολούθησης.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι διαδικασίες οικονομικού μετασχηματισμού αποτελούσαν βασική προτεραιότητα το 2019 και το 2020, οι εργασίες προς την κατεύθυνση αυτή συνεχίζονται, πρόσθεσε ο Donchev.

Αναμφισβήτητα, η βασική έμφαση πρέπει να δοθεί στις προσπάθειες αύξησης της προστιθέμενης αξίας των όσων παράγονται στη Βουλγαρία σημειώνοντας ότι η εκπαίδευση είναι η κορυφαία πολιτική του υπουργικού συμβουλίου σημείωσε ο Donchev. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε διάδοχη κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην εκπαίδευση.

Η αναπληρωτής πρωθυπουργός Mariana Nikolova σημείωσε ότι καταγράφεται ότι όλο και περισσότεροι Βούλγαροι επιστρέφουν από το εξωτερικό και εγκαθίστανται στη χώρα.

Ο Υπουργός Άμυνας Krasimir Karakachanov ανέφερε ότι περίπου 400 άτομα περισσότερα προσλήφθηκαν από όσα αποχώρησαν, ενώ επιπλέον έχουν γίνει ανακατασκευές κτιρίων και εξοπλισμού. «Το τροχόσπιτο πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση», σημείωσε ο Karakachanov. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που συνέβη τον τελευταίο ένα χρόνο στο στρατό δεν έχει συμβεί τα τελευταία 30 χρόνια – μαχητές, στρατιωτική σχολή, μισθοί.

Ο υπουργός Οικονομικών Vladislav Goranov ανέφερε ότι η τάση διατήρησης της δημοσιονομικής σταθερότητας και της σταθερότητας διαβάθμισης συνεχίζεται καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, μπορούμε να καυχηθούμε σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα λαθρεμπορίου τσιγάρων στην ΕΕ, κατορθώσαμε να πείσουμε την Παγκόσμια Τράπεζα να ανοίξει ένα κέντρο κοινών υπηρεσιών στη Σόφια.

«Ένα επιτυχημένο έτος για τη βουλγαρική οικονομία», πρόσθεσε ο Goranov, σημειώνοντας, ότι η μαύρη οικονομία μειώθηκε κατά 5% ετησίως.

Από την πλευρά του υπουργός Εσωτερικών Mladen Marinov δήλωσε ότι μειώθηκε το ποσοστό της εγχώριας εγκληματικότητας. «Είμαστε υπερήφανοι για τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στον αγώνα κατά της τηλεφωνικής απάτης. Φέτος μειώθηκαν κατά 50% σε σχέση με το παρελθόν», ανέφερε ο υπουργός. «Υπάρχει αύξηση της νυκτερινής εργασίας των αστυνομικών. Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να πούμε ότι ήταν ένα δύσκολο έτος», κατέληξε ο Marinov.

Ο υπουργός Μεταφορών Rosen Zhelyazkov ανέφερε ότι έχουν γίνει πολλά σημαντικά έργα για τον κλάδο, συμπεριλαμβανομένης της παραχώρησης του αεροδρομίου της Σόφιας./ibna