Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου αναμένεται να δώσει εντολή σχηματισμού  κυβέρνησης στον Kurti

Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου αναμένεται να δώσει εντολή σχηματισμού  κυβέρνησης στον Kurti

Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Hashim Thaci αναμένεται να δώσει στον αρχηγό του Vetevendosje Albin Kurti επίσημη εντολή να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, παρά την έλλειψη συμφωνίας των δύο νικητών για τη συνδιαχείριση.

Το νέο κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου πραγματοποίησε την Πέμπτη την ιδρυτική συνεδρίαση, εκλέγοντας Πρόεδρο τον Glauk Konjufca βουλευτή από το Vetevendosje ενώ ορκίστηκαν οι βουλευτές της έβδομης κοινοβουλευτικής περιόδου.

Μια ημέρα μετά τη σύνοδο του νέου κοινοβουλίου, η Express ανέφερε ότι ο πρόεδρος Thaci θα προσκαλέσει σήμερα τον υποψήφιο για τον πρωθυπουργικό θώκο Albin Kurti και θα του δώσει εντολή να σχηματίσει  υπουργικό συμβούλιο. Ο Kurti πρότεινε την Πέμπτη τον συνάδελφό του Konjufca για το Πρόεδρο της Συνέλευσης.

Ο Kurti πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συνδέσμου του Κοσσυφοπεδίου (LDK), Isa Mustafa προσπαθώντας να σχηματίσει συνασπισμό συνεργασίας και να δημιουργήσει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, παρά τις εντατικές συναντήσεις, δεν επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με τη θέση του προέδρου, την οποία διεκδικεί το LDK, αλλά η Vetevendosje είναι αντίθετη με τη συμμετοχή του προέδρου στις διαπραγματεύσεις για την κατανομή των εξουσιών στην κυβέρνηση. Παρά τις διαφωνίες και την έκπληξη της κίνησης του Vetevendosje την Πέμπτη, τα δύο κόμματα δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες για να εισέλθουν σε συνασπισμό.

Αφού ο Πρόεδρος εξουσιοδοτήσει τον Kurti να σχηματίσει την κυβέρνηση, ο τελευταίος έχει 15 ημέρες για να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας./ibna