Πρόεδρος Τυνησίας: Οι Συμφωνίες Λιβύης Τουρκίας δεν περιλαμβάνουν την Τυνησία

Πρόεδρος Τυνησίας: Οι Συμφωνίες Λιβύης Τουρκίας δεν περιλαμβάνουν την Τυνησία

Την Τυνησία επισκέφθηκε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, όπου συναντήθηκε με τον Τυνήσιο ομόλογο του Kais Saied και είχαν διμερή συνεργασία.

Ο Kais Saied εκλέχθηκε Πρόεδρος της Τυνησίας, ως ανεξάρτητος στο δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών που έλαβαν χώρα στις 13 Οκτωβρίου 2019 πολιτικά ανήκει στον χώρο του κοινωνικού συντηρητισμού διαχωρίζοντας την θρησκεία από την πολιτική.

Την Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου ο Saied υποδέχτηκε στο παλάτι της Καρχηδόνας τους εκπροσώπους του Ανώτατου Συμβουλίου της Λιβύης για τις πόλεις και τις φυλές για να διερευνήσει τις δυνατότητες στην εξεύρεση πρωτοβουλίας για τον τερματισμό της κρίσης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με την Προεδρία της Τυνησίας, μετά από πρόσκληση του Ανώτατου Συμβουλίου της Λιβύης  στον Kais Saied ώστε να παρέμβει επειγόντως για να σταματήσει η αιματοχυσία και να επανενωθεί ο λαός της Λιβύης.

Ο Τυνήσιος Πρόεδρος θεωρείται ότι τηρεί ίσες αποστάσεις από τους πρωταγωνιστές της Λιβυκής κρίσης, είναι γνώστης της πολιτικοκοινωνικής κατάστασης της χώρας, ενώ έχει δηλώσει την ετοιμότητά του στην εξεύρεση λύσης στην Λιβυκή κρίση, μακριά από εξωτερικές παρεμβάσεις και κάθε στρατιωτική επιλογή ως λύση.

Αυτό θεωρεί και ο Τούρκος Πρόεδρος ο οποίος δήλωσε ότι η Τυνησία μπορεί να συμβάλει στις προσπάθειες της προώθησης της σταθερότητας στην Λιβύη, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν οι δυο ηγέτες.

Ο Erdogan δήλωσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο ίδιος και ο Saied συζήτησαν τα αναγκαία βήματα για την έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας μέσα από τον διάλογο όλων των Λίβυων.

Σύμφωνα με τον Saied δεν συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Τούρκο ομόλογο του οι συμφωνίες μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας καθώς όπως δήλωσε αυτές οι συμφωνίες αφορούν τις δυο χώρες και δεν περιλαμβάνουν την Τυνησία.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης τύπου ο Erdogan δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έστειλε ποτέ στρατιωτικές δυνάμεις χωρίς πρόσκληση. «Εάν υπάρχει μια πρόσκληση θα το σκεφτούμε», συμπλήρωσε, για να αναφέρει ότι συζητάει μόνο με την αναγνωρισμένη Λιβυκή κυβέρνηση από τον ΟΗΕ.

Επιπροσθέτως ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι είναι αδιανόητο να μην συμμετέχουν στη διαδικασία του Βερολίνου χώρες όπως η Τυνησία, η Αλγερία και το Κατάρ, καθώς γνωρίζουν καλά την κοινωνικοπολιτική δομή της Λιβύης.

Ενώ για την Ελλάδα, σχολιάζοντας εμμέσως την επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στη Λιβύη, είπε ότι «η Ελλάδα δεν έχει καμιά σχέση με τη Λιβύη».

Οι δυο ηγέτες πέρα από το ζήτημα της Λιβύης, συζήτησαν και τις διμερείς τους σχέσεις, όπου ο Τυνήσιος Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα να ενισχυθεί η οικονομική εταιρική σχέση με την Τουρκία, ιδιαίτερα μετά τη δημιουργία της νέας κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί αυτή την εβδομάδα.

Εκτός από την οικονομική συνεργασία οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν και στους τομείς της στρατιωτικής συνεργασίας, της υγείας, της γεωργίας και του εμπορίου, καθώς παρότι το διμερές εμπόριο ανέρχεται σε 1,1 δισ. δολάρια παραμένει κάτω από τις προσδοκίες των δυο χωρών./ibna