Μαυροβούνιο: Τεταμένο το κλίμα σχετικά με το Νόμο για τη Θρησκευτική Ελευθερία

Μαυροβούνιο: Τεταμένο το κλίμα σχετικά με το Νόμο για τη Θρησκευτική Ελευθερία

Σύμφωνα με την Νομοθετική Επιτροπή του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου για το Νόμο για τη Θρησκευτική Ελευθερία και το Νομικό Καθεστώς των Θρησκευτικών Κοινοτήτων, το σχέδιο αυτού του νόμου θα συζητηθεί κατά την συνεδρίαση του Κοινοβουλίου την Πέμπτη.

Επτά μέλη της Νομοθετικής Επιτροπής του κυβερνώντος συνασπισμού ψήφισαν ότι το νομοσχέδιο ήταν σύμφωνο με το Σύνταγμα, ενώ δύο από την αντιπολίτευση ψήφισαν κατά.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Δικαιοσύνης Zoran Pažin δήλωσε κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής ότι η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να εκπληρώσει τις συνταγματικές της υποχρεώσεις και να εγγυηθεί ίσα δικαιώματα σε όλους σε ένα αστικό κράτος.

«Προτείνοντας έναν νόμο για την ελευθερία της θρησκείας, η κυβέρνηση εκπληρώνει τη συνταγματική και προγραμματική της υποχρέωση να διασφαλίσει τα ίσα δικαιώματα και ελευθερίες όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων και πιστών στο Μαυροβούνιο, αλλά και των μη θρησκευόμενων πολιτών του Μαυροβουνίου», ανέφερε ο Pažin στην εναρκτήρια ομιλία του κατά τη συνεδρίαση της Νομοθετικής Επιτροπής της Βουλής.

Ο Pažin είπε ότι στο Μαυροβούνιο, καθώς και οπουδήποτε αλλού, όπου υπάρχει κράτος δικαίου, η κυριότητα της ιδιοκτησίας μπορεί να διαπιστωθεί μόνο με την απόδειξη της κυριότητας.

«Η νομική υποκειμενικότητα μπορεί να αποκτηθεί μόνο με την εγγραφή σε κρατικό φορέα, και η δημόσια πολιτιστική ιδιοκτησία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σύμφωνα με το νόμο”, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.

Εκτίμησε δε ότι οποιοσδήποτε νόμος που θα επέτρεπε σε οποιαδήποτε θρησκευτική κοινότητα να απολαμβάνει δικαιώματα που κανείς άλλος στο Μαυροβούνιο δεν έχει, θα ήταν αντισυνταγματικός.

Η έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής χαρακτηρίστηκε από την πορεία αρκετών εκατοντάδων ιερέων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας υπό την ηγεσία του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου Αμφιλόχιου. Περιτριγυρισμένοι από εκατοντάδες πιστούς κάλεσαν δημοσίως τα μέλη της επιτροπής να απορρίψουν το σχέδιο νόμου, καθώς υποστηρίζουν ότι παραβιάζει το δικαίωμα της Εκκλησίας να κρατήσει τα μοναστήρια και τις εκκλησίες στην ιδιοκτησία της.

Κάλεσαν επίσης τους ισλαμιστές βουλευτές να ψηφίσουν κατά του νόμου./ibna