Vucic: Εκλογές 26 Απριλίου ή 3 Μαΐου

Vucic: Εκλογές 26 Απριλίου ή 3 Μαΐου

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic, σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Ο2 ανακοίνωσε κοινοβουλευτικές εκλογές για τα τέλη Απριλίου ή τις αρχές Μάη.

«Αυτό είναι ένα από τα αποκλειστικά δικαιώματα του Προέδρου της Δημοκρατίας και σκέφτηκα να τις ανακοινώσω για τις 15 ή 22 Μαρτίου, όμως η Πρωθυπουργός Ana Brnabic μου ζήτησε να παραταθούν όσο το δυνατόν περισσότερο» δήλωσε ο Vucic. Έτσι ανέφερε ως πιθανές ημερομηνίες την 26η Απριλίου ή την 3η Μαΐου 2020.

Σχολιάζοντας τις εκλογές στην Κροατία, δήλωσε ότι όποιος και να κερδίσει τις εκλογές θα τον συγχαρεί και θα προσπαθήσει να εργαστεί για τις καλύτερες δυνατές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών κι αν όχι να διατηρήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Ο Vucic δήλωσε ότι παρακολούθησε τις εκλογές στην Κροατία και αντίθετα με άλλους προέβλεψε καλύτερα τα αποτελέσματα κι ότι βίωσε την τελική αντιπαράθεση των υποψηφίων διαφορετικά.

Ερωτηθείς για το τι θα ήταν καλύτερο για την Σερβία μια νίκη για τον Milanovic ή την Kitarovic ο Σέρβος Πρόεδρος εξήγησε ότι αν έλεγε την άποψη του για τον έναν ή τον άλλο θα θεωρούνταν ότι βοηθάει προς μια κατεύθυνση.

Οι σχέσεις με το Μαυροβούνιο είναι πολύπλοκες συνέχισε ο Aleksandar Vucic, σημειώνοντας ότι η Σερβία δεν είναι ευχαριστημένη από το νόμο για την ελευθερία του θρησκεύματος που πρότεινε η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, αλλά «δεν είμαστε εκείνοι που θα αποφασίσουν».

Η Σερβία έχασε το δικαίωμα της να αποφασίσει για το Μαυροβούνιο εδώ και πολύ καιρό, και «λόγω της σκληρότητας της τότε κυβέρνησης μας, δεν υπήρξε συμφωνία και το Μαυροβούνιο προκάλεσε δημοψήφισμα για ανεξαρτησία την οποία την κέρδισε συνέχισε ο Vucic.

«Η θέση μας είναι δύσκολη, γιατί ότι λέμε μπορεί να χαρακτηριστεί παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους» σημείωσε ο Σέρβος Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι έθεσε το θέμα στον Πρόεδρο Milo Đukanović

Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία της «μικρής Schengen» σημείωσε ότι δεν είναι όλα τα κέντρα στην Ευρώπη χαρούμενα με την πρωτοβουλία.

«Δεν τους αρέσουν που τα Βαλκάνια κάνουν οι ίδιοι τη δουλειά τους, αισθάνονται άβολα όταν δεν αποφασίζουν για μας» είπε ο Πρόεδρος της Σερβίας, αλλά δεν μπορούν, άμεσα, να αντιταχθούν, επειδή η πρωτοβουλία στηρίζεται στις τέσσερις ελευθερίες, δηλαδή αξίες που αποτελούν τη βάση του Ευρωπαϊκού οράματος, την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, κεφαλαίων, υπηρεσιών και αγαθών.

Ο Πρόεδρος Aleksandar Vucic δεν αποκλείει την πιθανότητα να αποτύχει η πρωτοβουλία της «μικρής Schengen» από «εξωτερική πίεση».

Ωστόσο, είναι πεπεισμένος ότι όλες οι χώρες της περιοχής θα προσχωρήσουν στην πρωτοβουλία, καθώς τα οφέλη για τους πολίτες είναι πέρα ​​από κάθε αμφιβολία, εκτιμώντας ότι από την ελεύθερη κυκλοφορία θα εξοικονομηθούν πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Συνεχίζοντας ο Vucic, τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama, ευνοεί τη δυνατότητα οικονομικής συνεργασίας, αντίθετα με κάποιους άλλους στην περιοχή, εννοώντας το Κοσσυφοπέδιο που αντιτίθεται στην πρωτοβουλία της «μικρής Schengen». Για πρώτη φορά παρατηρήθηκαν διαφορές μεταξύ Τιράνων και Πρίστινα ενώ συμπλήρωσε ότι ο Αλβανός Πρωθυπουργός έδειξε σπάνιο θάρρος για την πρωτοβουλία.

Σε ερώτηση για τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου-Πρίστινα, απάντησε ότι δεν ξέρει, καθώς δεν ξέρει αν και πότε θα σχηματιστεί κυβέρνηση ή αν θα καταργήσουν τους δασμούς.

Κατά την άποψή του, το γεγονός ότι η κυβέρνηση στην Πρίστινα δεν έχει ακόμη σχηματιστεί δεν είναι λόγος αναβολής, αλλά πολιτικός ανταγωνισμός, καθώς αρκετοί επιθυμούν νέες εκλογές για ν’ αυξήσουν τις δυνάμεις τους όπως πιστεύουν.

«Αυτή είναι η κατάσταση, δεν είναι υπεύθυνη ή σοβαρή, αλλά τι να κάνεις;», αναρωτήθηκε.

Σ’ ερώτηση αν θα μπορούσε να επιτευχθεί συμβιβασμός μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, ο Vucic δήλωσε ότι δεν αποκλείει τίποτα, αλλά δεν είναι και αισιόδοξος.

Στη συνέχεια ο Σέρβος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην αναβάθμιση της χώρας στην διεθνή σκακιέρα κι αναφέρθηκε στις επισκέψεις Putin και Xi καθώς και των άλλων ηγετών που για πρώτη φορά στην ιστορία της Σερβίας επισκέφθηκαν τη χώρα.

Τέλος ο Aleksandar Vucic, αναφέρθηκε στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας που θα αγγίξει το 4%, ενώ ο μέσος μισθός τον Ιανουάριο θα είναι περίπου 510-515 ευρώ. Για τι κατηγορίες εναντίον συνεργατών του και ζητήματα διαφθοράς που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του, σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχασαν την εμπιστοσύνη του και την εμπιστοσύνη των Σέρβων πολιτών./ibna