Μαυροβούνιο: «Πράσινο φως» της κοινοβουλευτικής επιτροπής στο νομοσχέδιο για τη θρησκευτική ελευθερία

Μαυροβούνιο: «Πράσινο φως» της κοινοβουλευτικής επιτροπής στο νομοσχέδιο για τη θρησκευτική ελευθερία

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ελευθεριών του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου ενέκρινε σήμερα το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τη θρησκευτική ελευθερία και το νομικό καθεστώς των θρησκευτικών κοινοτήτων.

Ο καγκελάριος της μητρόπολης Kotor, Roberto Tonsanti, παρευρέθηκε στη συνεδρίαση της επιτροπής και είπε ότι αυτή η έκδοση του νόμου είχε βελτιωθεί αλλά ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω.

«Πιστεύουμε ότι θα ήταν πιο χρήσιμο να πραγματοποιήσουμε μεγαλύτερο διάλογο και να εμβαθύνουμε το νομοσχέδιο».

Προτάθηκε επίσης να φέρει ειδικό νόμο στο θέμα της ιδιοκτησίας.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Δικαιοσύνης Zoran Pažin δήλωσε ότι δεν ήθελε να μειώσει τη σημασία του διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης και της μητρόπολης, καθώς ήταν χρήσιμη και για τις δύο πλευρές.

Ο Pažin πρόσθεσε ότι διάβασε την καταγγελία 92 σελίδων της SPC και επισημαίνει ότι μόνο ένα μικρό μέρος της καταγγελίας σχετίζεται με τις απόψεις της Επιτροπής της Βενετίας.

«Θέλαμε διάλογο και πήραμε αρκετό χρόνο γι ‘αυτό, αλλά η θέση της SPC ήταν σαφής και έπρεπε να το σεβαστούμε και ήταν καθήκον μου να το μεταφέρω στην κυβέρνηση. Παρ ‘όλα αυτά, κάλεσα και πάλι στο τηλέφωνο του Μητροπολίτη Αμφιλοχίου και ακόμη και τότε δεν υπήρξε διάλογος. Αλλά επιτρέψτε μου να σας πω τώρα, ακόμη και σήμερα δεν αποφεύγουμε τον διάλογο», δήλωσε ο Pažin, απευθυνόμενος σε εκπροσώπους της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο.

Μιλώντας για τον ειδικό νόμο στο θέμα της ιδιοκτησίας, είπε ότι υπήρχε ήδη ένας νόμος για τις σχέσεις ιδιοκτησίας που ρυθμίζει το θέμα της περιουσίας, αλλά ότι ο νόμος για την ελευθερία της θρησκείας αναγνώρισε την περιουσία μόνο μέχρι το 1918 ως αντανακλάσεις συγκεκριμένων περιστάσεων του Μαυροβουνίου.

Ο Đorđe Raičević, εκπρόσωπος της εβραϊκής κοινότητας, δηλώνει ότι υποστηρίζει την έγκριση του νόμου, αλλά ότι η παρούσα πρόταση είναι ελλιπής και αμφιλεγόμενη και πρέπει να αναθεωρηθεί. /Ibna