Αναβάθμιση της Ελλάδας και ικανοποίηση Σταϊκούρα

Αναβάθμιση της Ελλάδας και ικανοποίηση Σταϊκούρα

Σε αναβάθμιση κατά δύο  βαθμίδες της ελληνικής οικονομίας, στην κλίμακα BB από B+ προχώρησε ο οίκος R&I, θέτοντας παράλληλα το outlook (προοπτικές) σε “σταθερό”.

Όπως υποστηρίζει στην ανάλυσή του, παρά το υψηλό χρέος η βιωσιμότητα έχει βελτιωθεί, ενώ η εκλογή της νέας κυβέρνησης δίνει σταθερότητα και σε πολιτικό επίπεδο, όπως και ότι αν η κυβέρνηση καταφέρει να κάνει πρόοδο στη μείωση του φορολογικού βάρους σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Ο ιαπωνικός οίκος επισημαίνει ότι οι κεφαλαιακοί δείκτες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είναι υψηλότεροι από τις απαιτήσεις των ρυθμιστικών αρχών.

Χρ. Σταϊκούρας: Αλλάζει το κλίμα

Την ικανοποίησή του έσπευσε να διατυπώσει και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «Σήμερα, Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019, ο ιαπωνικός οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας “Rating and Investment Information, Inc. (R&I), προέβη σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας (αξιόχρεου) του Ελληνικού Δημοσίου, κατά δύο βαθμίδες, από Β+ με θετική προοπτική (positive outlook) σε ΒΒ με σταθερή προοπτική (stable outlook)», σημειώνει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του.

Από εκεί και πέρα, ο ίδιος προσθέτει πως «Παρά το ότι η R&I δεν είναι επιλέξιμος οίκος αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ECB eligible), το γεγονός ότι η εν λόγω αναβάθμιση δίνεται 8 μήνες μετά την αμέσως προηγούμενη από τον ίδιο οίκο (Απρίλιος 2019), καθώς και το ότι το νέο rating είναι το υψηλότερο συγκριτικά με όλων των άλλων οίκων και μόλις 2 βαθμίδες πίσω από το investment grade status (ΒΒΒ-), είναι ενδεικτικό της αλλαγής κλίματος αλλά και της βελτιωμένης άποψης για την ελληνική οικονομία, ενός «συντηρητικού» οίκου αξιολόγησης, η οποία προέκυψε από τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και την εφαρμογή μίας συνεκτικής και ολοκληρωμένης οικονομικής πολιτικής”.

Και καταλήγει “Το Υπουργείο Οικονομικών, με τον ΟΔΔΗΧ, συνεχίζει τη βήμα – βήμα αποκατάσταση της κανονικότητας”./ibna