Σεντώνας: Η κυρίαρχη διάσταση της υπογραφής του EastMed είναι πολιτική

Σεντώνας: Η κυρίαρχη διάσταση της υπογραφής του EastMed είναι πολιτική

Για τον EastMed και την δημιουργία ναυτικής βάσης στο Μαρί, αναφέρθηκε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Παναγιώτης Σεντώνας σε εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου.

Ο Παναγιώτης Σεντώνας απαντώντας σε ερώτηση για την επίσπευση  της υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας για τον EastMed, σημείωσε ότι η συμφωνία είναι ένα αποτέλεσμα των επαφών που είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το προηγούμενο διάστημα, και αποσκοπεί στο να δημιουργηθεί το κατάλληλο πλαίσιο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αποσταθεροποίηση που δημιουργείται.

Συνεχίζοντας ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος, τόνισε ότι «η υπογραφή αυτής της συμφωνίας είναι πρωτίστως ένα ζήτημα που αφορά την ενάσκηση επί του πρακτέου των κυριαρχικών δικαιωμάτων των χωρών αυτών, δηλαδή της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Ιταλίας.  Δρομολογήθηκε όλο αυτό, όχι ως ενέργεια εναντίον μιας άλλης χώρας αλλά κυρίως για τη δημιουργία ενός μηχανισμού, ενός πλαισίου, διαλόγου, συνεργασίας αλλά και ασφάλειας σε σχέση με τις εμπλεκόμενες χώρες».

Σε ερώτηση γιατί δεν υπογράφει και η Ιταλία στις 2 Ιανουαρίου μαζί με τις υπόλοιπες χώρες, ο Παναγιώτης Σεντώνας δήλωσε ότι αναμένεται να υπάρχει εκπρόσωπος της Ιταλικής Κυβέρνησης κατά την υπογραφή, καθώς είναι θετική προς το εγχείρημα  και αναμένεται η στάση της Ιταλίας η οποία θέλει σύμφωνα με τον εκπρόσωπο να καθοριστούν οι περιοχές που θα επηρεάσει ο EastMed.

Για την διαδικασία μέχρι την ολοκλήρωση του αγωγού, ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος δήλωσε ότι η υπογραφή της συμφωνίας είναι πρωτίστως πολιτική καθώς χρειάζεται πολύ δρόμο μέχρι την υλοποίηση του EastMed.  «Σε αυτή τη φάση, η κυρίαρχη σημασία της υπογραφής της διακρατικής σημασίας είναι η πολιτική της διάσταση.  Δηλαδή, ότι σε αυτή την περιοχή, τα κράτη που εμπλέκονται έχουν κυριαρχικά δικαιώματα και επί του πρακτέου παίρνουν αποφάσεις σε σχέση με αυτά τα δικαιώματά τους που είναι βασισμένα βεβαίως στο διεθνές δίκαιο, στο δίκαιο της θάλασσας» συμπλήρωσε ο κ. Σεντώνας.

Επιπροσθέτως σημείωσε ότι «σε σχέση με την υλοποίηση του αγωγού, βρισκόμαστε στο στάδιο των λεπτομερών τεχνικών μελετών.  Ήδη έχει εξασφαλιστεί μια σημαντική χρηματοδότηση γι’ αυτές τις μελέτες από την ΕΕ, γεγονός που εμείς αξιολογούμε ως πολύ θετικό γιατί είναι ζήτημα που αφορά και την ίδια την ΕΕ.  Ωστόσο αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένα έργο πολύ μεγάλο που θα στοιχήσει ένα μεγάλο προϋπολογισμό και η τελική του κατάληξη θα προσδιοριστεί και από τις ποσότητες του φυσικού αερίου, την εξεύρεση αγοραστών, οπότε θα δούμε πως θα εξελιχθεί».

Όσον αφορά την στάση των ΗΠΑ η κυπριακή κυβέρνηση την αξιολογεί ως θετική σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, εγκαινιάζοντας ένα νέο κεφάλαιο στη διμερή συνεργασία.

Σ’ ερώτηση για την κατασκευή ναυτικής βάσης στο Μαρί, ο κ. Σεντώνας δήλωσε ότι «Αυτό είναι έργο υπό μελέτη στο Υπουργείο Άμυνας, δεν έχει ακόμη συζητηθεί σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου, βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας και θεωρώ σωστό ακριβώς επειδή βρίσκεται σε αυτό το στάδιο δεν είναι φρόνιμο από μέρους μας να προβαίνουμε σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις.  Θα γίνουν όλα αυτά αφού ληφθούν οι αποφάσεις εκ μέρους της Κυβέρνησης».

Σχολιάζοντας ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος την κινητικότητα που παρατηρείται στην περιοχή δήλωσε ότι «η όλη προσπάθεια της Λευκωσίας θα συνεχίσει με αυτόν το ίδιο τρόπο που εξελίχθηκε μέχρι σήμερα, δηλαδή η διαχείριση με νηφαλιότητα που δεν θα οξύνει την κατάσταση, αλλά αντιθέτως θα οδηγεί τα πράγματα σε ένα πλαίσιο συνεργασίας.  Βεβαίως και από όλη αυτή τη διαχείριση δεν λείπει και η αποφασιστικότητα εκ μέρους της Κυβέρνησης και είναι κάτι που ναι, θα συνεχίσει να πράττει η Κυβέρνηση, να συνεννοείται με τα κράτη της περιοχής που είναι συνεργάτες της χώρας μας ,αλλά και βεβαίως με τους θεσμούς της Ένωσης, αλλά και με χώρες της ΕΕ.»/ibna