Μίνι-Σένγκεν, απόψεις υπέρ και κατά στο Κοσσυφοπέδιο

Μίνι-Σένγκεν, απόψεις υπέρ και κατά στο Κοσσυφοπέδιο

Η ιδέα μιας βαλκανικής μίνι-Σένγκεν που προωθεί ο Αλβανός πρωθυπουργός Edi Rama και οι ομόλογοι του, Aleksandar Vucic και Zoran Zaev, έχει πυροδοτήσει έντονη συζήτηση στο Κοσσυφοπέδιο.

Το μεγαλύτερο μέρος της ηγεσίας του Κοσσυφοπεδίου εκτιμά ότι αυτή η πρωτοβουλία ωφελεί περισσότερο τη Σερβία, η οποία θεωρείται ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στο Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και άλλες χώρες της περιοχής.

Από οικονομικής απόψεως, τα εμπορικά ελλείμματα στο Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία θα εμβαθύνουν, ενώ στο διπλωματικό επίπεδο, η Σερβία θεωρείται ως υποστηρικτής των διαδικασιών ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στην περιοχή.

Η Σερβία φαίνεται να προωθεί τις σχέσεις καλής γειτονίας, αν και δεν έχει ακόμη ζητήσει συγγνώμη για τα εγκλήματα και τις σφαγές στο Κοσσυφοπέδιο και εξακολουθεί να αγωνίζεται ενάντια στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Ο αναλυτής Naim Gashi λέει ότι με τη Μίνι-Σένγκεν το Κοσσυφοπέδιο απομονώνεται, ενώ η Σερβία θα δημιουργήσει οικονομική υπεροχή στην περιοχή και υποτελείς στα Βαλκάνια.

“Πίσω από την ιδέα της Μίνι-Σένγκεν βρίσκεται η απομόνωση του Κοσσυφοπεδίου στην περιοχή, η οικονομική υπεροχή της Σερβίας και η υπονόμευση της διαδικασίας ενσωμάτωσης της περιοχής στην ΕΕ, η οποία αυτόματα δημιουργεί χώρο για τη Ρωσία και άλλες χώρες.

Εν τω μεταξύ, ο πολιτικός αναλυτής Nexhmedin Spahiu αναφέρει ότι οι πολιτικοί ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου έχουν λάθος προσέγγιση για τη Βαλκανική Σένγκεν. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να δεσμευτούν να παραμείνουν στο τραπέζι και έτσι να πιέσουν τη Σερβία και τη Βοσνία να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου

Η “Μίνι-Σένγκεν” των Βαλκανίων είναι μια πρόσφατη πρωτοβουλία που ξεκίνησαν τρεις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία και η Σερβία. Η συμφωνία αυτή, σύμφωνα με τα συμβαλλόμενα μέρη, θα διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η εφαρμογή της Μίνι-Σένγκεν θεωρείται ωφέλιμη από τον Αλβανό πρωθυπουργό Rama, καθώς λέει ότι δεν θα υπάρχουν πλέον δασμοί και ότι οι επιχειρήσεις και το κεφάλαιο θα ωφεληθούν οικονομικά./ibna