Υπογράφεται ο EastMed επισκέψεις Δένδια σε Λιβύη Αίγυπτο και Κύπρο

Υπογράφεται ο EastMed επισκέψεις Δένδια σε Λιβύη Αίγυπτο και Κύπρο

Ραγδαίες οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια να επισκέπτεται  Λιβύη, Αίγυπτο και Κύπρο, ενώ ανακοινώθηκε από το Πρωθυπουργικό Γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη η υπογραφή Διακρατικής Συμφωνίας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για τον ενεργειακό αγωγό EastMed.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μαξίμου, στις 2 Ιανουαρίου 2020 θα υπογραφεί στην Αθήνα από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu Διακρατική Συμφωνία για τον ενεργειακό αγωγό EastMed, ενώ η Συμφωνία θα ολοκληρωθεί και με την υπογραφή της Συμφωνίας από την Ιταλία.

Τη μετάβαση του στην Αθήνα στις 2 Ιανουαρίου 2020, επιβεβαίωσε και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με ανακοίνωση της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την Παρασκευή ο Πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε το νομοσχέδιο για την «εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο», EastMedAct καθιστώντας τον νόμο των ΗΠΑ. Στον νόμο συμπεριλαμβάνονται στρατηγικές για τη βελτίωση της ασφάλειας και συνεργασίας με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων του Ισραήλ, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας, την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο και την απαγόρευση της μεταφοράς των F-35 στην Τουρκία.

Στον αντίποδα της ανακοίνωσης για την υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε το πρωί της Κυριακής τη Βεγγάζη της Λιβύης, όπου συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Στρατάρχη Κhalifa Haftar. Στη συνάντηση μετέσχε και ο Ειδικός Απεσταλμένος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για τη Λιβύη, Πρέσβυς Χριστόδουλος Λάζαρης. Επίσης ο Νίκος Δένδιας είχε επικοινωνία και με τον

Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Aguilah Saleh Eissa, που είχε επισκεφθεί την Αθήνα στις 12 Δεκεμβρίου. Η συζήτηση εστιάσθηκε στην κατάσταση στη Λιβύη και στις προοπτικές επίλυσης της κρίσης. Ο Νίκος Δένδιας εξέθεσε το θέμα των δύο ανυπόστατων συμφωνιών που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, αναλύοντας τις ελληνικές θέσεις και αναδεικνύοντας το γεγονός ότι το περιεχόμενο των εν λόγω κειμένων είναι απολύτως αντίθετο στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Σε δηλώσεις του ο Νίκος Δένδιας για τη συνάντηση του με τον Khalifa Haftar σημείωσε ότι «με ιδιαίτερη χαρά άκουσα τις θέσεις του, οι οποίες συμπίπτουν στο ζήτημα αυτό με τις δικές μας, δηλαδή την απόλυτη ακυρότητα των συγκεκριμένων μνημονίων και το πόσο επιβλαβή είναι και για τον λαό και την κοινωνία της Λιβύης, και βεβαίως, για τη σταθερότητα στην περιοχή».

Περαιτέρω, τόνισε την ανάγκη πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση στο πλαίσιο των προσπαθειών του Ειδικού Εκπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ για τη Λιβύη, Ghassan Salame, και της προγραμματιζόμενης συνάντησης στο Βερολίνο. Η Ελλάδα σύμφωνα με το Ελληνικό ΥΠΕΞ προσβλέπει σε μια συμπεριληπτική διαδικασία που θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες του συνόλου του λιβυκού λαού.

Ακολούθως, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών μετέβη στο Κάιρο, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Sameh Shoukry. O Νίκος Δένδιας με τον Αιγύπτιο ομόλογο του συζήτησε τα αποτελέσματα της πρωινής του επίσκεψης στη Λιβύη αλλά και για τις επαφές που είχε στον Κόλπο την προηγούμενη βδομάδα με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία.

Ο Νίκος Δένδιας αργά το απόγευμα της Κυριακής μετέβη στην Λάρνακα όπου είχε συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογο του Νίκο Χριστοδουλίδη, όπου τον ενημέρωσε για τις τελευταίες επαφές του και τις εξελίξεις./ibna