Ο Erdogan θέτει ζήτημα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο

Ο Erdogan θέτει ζήτημα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο

Εξαπολύει επίθεση σε Ελλάδα, Αίγυπτο και Ισραήλ

Σε τελετή ναυπήγησης του πρώτου νέου τύπου υποβρυχίου Piri Reis στα ναυπηγεία του Golcuk ,  o Recep Tayyip Erdogan με τον πιο επίσημο τρόπο αμφισβήτησε την κυριαρχία ελληνικών νησιών στο Αιγαίο.

«Όσοι έχουν στοχεύσει τα δικαιώματα της Τουρκίας με σχέδιο  που έχουν κάνει  με  νησιά, νησίδες και βραχονησίδες  στο Αιγαίο, που  δεν τους ανήκει η κυριαρχία τους, να ξέρουν πως το πεδίο δεν είναι ελεύθερο».

Ο Erdogan ανέφερε πως «οι συμφωνίες που έχει κάνει η χώρα μας με τη Λιβύη με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, είναι σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο, με τις συμβάσεις του ΟΗΕ και με παραδείγματα από άλλες περιοχές. Φυσικά και δεν θα δεχθούμε ένα καθεστώς που να δίνει μόλις το 1% της αλιείας σε μια Τουρκία που έχει τις μεγαλύτερες ακτές στη Μεσόγειο. Κανένας μην περιμένει από μάς ως Τουρκία να συναινέσουμε να μην πάρουμε κανένα μερίδιο από τις έρευνες και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων».

Παράλληλα επιτέθηκε στην Ελλάδα και ανέφερε πως «η Ελλάδα και κάποιες χώρες που την υποστηρίζουνε εδώ και αρκετό καιρό έκαναν προετοιμασίες για να φέρουν την Τουρκία σε κατάσταση να μην μπορεί να βάλει τα πόδια της στη θάλασσα. Ξέρουμε πως γειτονικές Αραβικές χώρες στη Μεσόγειο όπως και το Ισραήλ κάνουν τις ίδιες προσπάθειες. Εμείς δεν έχουμε στόχο να καταπατήσουμε το δικαίωμα κανενός ούτε να προκαλέσουμε ένταση. Και μέχρι να έρθει το μαχαίρι στο λαιμό δεν σταματήσαμε να σιωπούμε. Όμως δεν έχουμε την πολυτέλεια να συνεχίσουμε αυτή τη διστακτική και σιωπηλή πολιτικής μας.»

Ο Erdogan επανέλαβε πως θα τηρήσει τη συμφωνία με την Λιβύη. Aν σταματήσουμε την πορεία που ξεκινήσαμε με την Λιβύη και την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”, όχι μόνο δεν θα έχουμε οικονομική δραστηριότητα αλλά δεν θα μας αφήσουν ακτή για να κολυμπήσουμε και παραλία για να ψαρεύουμε. Οι απέναντι μας δεν ενδιαφέρονται για δίκαιο, ηθική, δικαιοσύνη, ελεημοσύνη. Έχουν τέτοιο μίσος για την Τουρκία και τον Τουρκικό λαό σε βαθμό που όχι μόνο να μας εκδιώξουν από την Ανατολία αλλά θα μας ξεριζώσουν από τον κόσμο αυτό!»./ibna