Βουλγαρία: Το ΕΚ υποστηρίζει την άρση του μηχανισμού συνεργασίας και ελέγχου

Βουλγαρία: Το ΕΚ υποστηρίζει την άρση του μηχανισμού συνεργασίας και ελέγχου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει πλήρως την κατάργηση του μηχανισμού συνεργασίας και ελέγχου για τη Βουλγαρία, σύμφωνα με τον Ευρωβουλευτή του GERB μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Emil Radev.

Σύμφωνα με τον Radev  μόλις πριν από λίγες ώρες, η γνωμοδότηση αυτή απεστάλη με επιστολή του Προέδρου του ΕΚ, David Maria Sasoli, προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Layen. Έτσι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προετοίμασε το έδαφος για τη μόνιμη κατάργηση του μηχανισμού συνεργασίας και ελέγχου για τη Βουλγαρία.

«Όλες οι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις υποστήριξαν ρητά την άρση του Μηχανισμού Συνεργασίας και Παρακολούθησης για τη Βουλγαρία», δήλωσε ο Emil Radev, ευχαριστώντας τους συναδέλφους του από τη βουλγαρική αντιπροσωπεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο οποίος συνεργάστηκε μαζί τους για την άρση του μηχανισμού. «Συνεργαζόμαστε για άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως η είσοδος της Βουλγαρίας στη ζώνη Schengen και βλέπουμε ότι όταν ενεργούμε ενωμένα, προστατεύοντας τα συμφέροντα της χώρας μας, πετυχαίνουμε”, σημείωσε ο Radev.

Εξήγησε επίσης ότι πριν αποφασιστεί οριστικά η άρση του μηχανισμού παρακολούθησης για τη Βουλγαρία, η ΕΚ αναμένει επίσης τη γνώμη του Συμβουλίου. Ο Radev προβλέπει ότι θα είναι γεγονός τον Ιανουάριο.

Τι είναι ο Μηχανισμός Συνεργασίας και Ελέγχου;

Όταν προσχώρησαν στην ΕΕ την 1η Ιανουαρίου 2007, η Ρουμανία και η Βουλγαρία έπρεπε να πραγματοποιήσουν περαιτέρω πρόοδο στους τομείς της δικαστικής μεταρρύθμισης, της καταπολέμησης της διαφθοράς καθώς και (η Βουλγαρία) του οργανωμένου εγκλήματος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε τον Μηχανισμό Συνεργασίας και Ελέγχου (Cooperation and Verification Mechanism – CVM) ως μεταβατικό μέτρο παροχής βοήθειας στις εν λόγω δύο χώρες ώστε να εξαλειφθούν οι αδυναμίες αυτές./ibna