Αλβανία: Ανησυχία προκαλούν οι αλλαγές στο νομικό καθεστώς για τα ΜΜΕ

Αλβανία: Ανησυχία προκαλούν οι αλλαγές στο νομικό καθεστώς για τα ΜΜΕ

Οι αλλαγές στο νομικό καθεστώς για τα Μέσα Ενημέρωσης στην Αλβανία, οι οποίες εγκρίθηκαν την Τετάρτη εν μέσω εκτεταμένων αντιπαραθέσεων και επικρίσεων, συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε σε αλβανικά μέσα ότι οι Βρυξέλλες “λαμβάνουν υπό σημείωση” τη δέσμη μέτρων κατά της δυσφήμισης που εγκρίθηκε στο κοινοβούλιο.

Αν και ο νόμος τροποποιήθηκε την τελευταία στιγμή και η κυβέρνηση Rama τόνισε ότι ήταν σε πλήρη συμμόρφωση με τον ΟΑΣΕ, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι οι συστάσεις των εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν έχουν ληφθεί υπόψη στην τελική μορφή του νόμου.

Συνεχίζοντας ο αξιωματούχους της ΕΕ, δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά με τις αλβανικές αρχές για να διασφαλίσουν την τήρηση των ευρωπαϊκών προτύπων για την ελευθερία της έκφρασης των μέσων ενημέρωσης.

Εκπρόσωποι των αλβανικών μέσων μαζικής ενημέρωσης καθώς και διεθνείς οργανισμοί συμφώνησαν ότι οι νέες τροποποιήσεις θέτουν προβλήματα για τη διασφάλιση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης./ibna