Σαφή μηνύματα Δένδια σε όσους σφετερίζονται ή παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας

Σαφή μηνύματα Δένδια σε όσους σφετερίζονται ή παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας

Το μήνυμα πως η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί τις απόπειρες σφετερισμού ή παραβίασης της κυριαρχίας της και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στην ημερίδα πρέσβεων που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών. Όπως κατέστησε σαφές ο υπουργός Εξωτερικών, τέτοιες απόπειρες αποτελούν τα δύο τελευταία μνημόνια Τουρκίας-κυβέρνησης Τρίπολης.

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε τη βασική, διαχρονική θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ότι η Ελλάδα επιθυμεί την οικοδόμηση μίας σχέσης βασισμένης στις αρχές της καλής γειτονίας και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου με την Τουρκία.

Όπως σημείωσε, από τη μία πλευρά «επιδιώκουμε να διατηρήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία» και από την άλλη πλευρά αντιμετωπίζουμε τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις, είτε στο Αιγαίο είτε στον ευρύτερο χώρο των θαλασσίων ζωνών της Κύπρου είτε τελευταία μέσω των δύο μνημονίων που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. «Αυτό προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε με μία πολυεπίπεδη δραστηριότητα. Καταρχήν στο πλαίσιο του ΟΗΕ» ξεκαθάρισε, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε την προηγούμενη Δευτέρα με τον ΓΓ του Οργανισμού, Antonio Guterres, στη Γενεύη. Από εκεί και πέρα, ανέδειξε τη γενικότερη στάση της Ελλάδας στην ΕΕ και χαρακτήρισε ικανοποιητικά τα συμπεράσματα για το θέμα στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών προέταξε τις προσπάθειες οικοδόμησης ενός πλέγματος συμμαχιών και αλληλοκατανόησεων φιλικών χωρών που συμμερίζονται τις ελληνικές ανησυχίες. Σε αυτό το σημείο μίλησε για τις επισκέψεις του στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία και προανήγγειλε ότι προσεχώς θα επισκεφτεί, μεταξύ άλλων, το Μαρόκο.

Ειδική αναφορά έκανε στις σχέσεις της Ελλάδας με την Κύπρο, χαρακτηρίζοντάς τις αδελφικές. Αναφέρθηκε στις τακτικές συνομιλίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, όσο και του ιδίου με τον ομολόγο του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Μιλώντας για τα ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η Ελλάδα έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στήριξης της προσπάθειας να δοθεί ημερομηνία ένταξης διαπραγματεύσεων στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, διαμηνύοντας πως «δεν έχουμε πάψει να υπογραμμίζουμε και στις χώρες αυτές, αλλά και στην ΕΕ, ότι υπάρχει σαφής αιρεσιμότητα». Όσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, επισήμανε την ανάγκη την απόλυτης συμμόρφωσης με το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας των Πρεσπών. Για την Αλβανία υπογράμμισε την ανάγκη συμμόρφωσης με την πλήρη προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Χαρτογραφώντας τη δομική λειτουργία του υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε την ανάγκη συνολικού σχεδιασμού. Διευκρίνισε πως η πολιτική φιλοσοφία της κυβέρνησης, αλλά και η νέα φιλοσοφία, είναι η ενοποίηση του φορέα άσκησης της εξωτερικής πολιτικής με τον φορέα της εξωστρέφειας της χώρας και της οικονομικής διπλωματίας. Όπως πρόσθεσε, η πρόκληση είναι η σύζευξη να φτάσει σε ένα τέτοιο επίπεδο που να μπορέσει όχι μόνο να λειτουργήσει αποδοτικά αλλά και να μην είναι δυνατόν να ανατραπεί στο μέλλον.

Καταληκτικά, απευθυνόμενος στο σύνολο του διπλωματικού Σώματος, ο Νίκος Δένδιας εξήρε τον πατριωτισμό τους και τη διαρκή προσπάθειά τους, απηύθυνε έκκληση να διατυπώνουν και να καταθέτουν την αιτιολογημένη και διαφορετική άποψή τους και δήλωσε εξαιρετικά υπερήφανος που είναι υπουργός στο υπουργείο Εξωτερικών.

Μήνυμα εθνικής ενότητας και από τον Υφυπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη

Μήνυμα εθνικής ενότητας απέναντι στην αυξημένη προκλητικότητα της Τουρκίας, έστειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά την Ημερίδα Πρέσβεων για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΞ, την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης χαιρέτησε την κοινή στάση των πολιτικών κομμάτων, όπως εκφράστηκε στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού. «Ξέρουμε ότι είναι μία δύσκολη περίοδος, χρειάζεται αυτοσυγκράτηση, χρειάζεται διαρκής κινητικότητα και χρειάζεται, πάνω από όλα, υψηλό εθνικό φρόνημα»,  σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών.

Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο Βαρβιτσιώτης επισήμανε την ανάγκη για αλληλεγγύη μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων, τους οποίους κάλεσε να μην αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με φοβικότητα, σημειώνοντας παράλληλα την ανάγκη να υπάρχει επιμερισμός των βαρών και των ευθυνών. Παράλληλα, ανέδειξε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και την εργαλειοποίηση τόσο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων όσο και των διεθνών συνεργειών της Ελλάδας προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τέλος, ο Βαρβιτσιώτης εξήρε την δράση του διπλωματικού σώματος και των Ελλήνων διπλωματών. «Η ελληνική διπλωματία έχει καταφέρει να έχουμε πολύ σημαντικό εύρος σχέσεων, επαφών, συμμετοχών, αποτελεσματικότητας και προώθησης των εθνικών θέσεων της χώρας», συμπλήρωσε./ibna