Αναστασιάδης: Η προστασία της χώρας δεν είναι για εσωτερική κατανάλωση

Αναστασιάδης: Η προστασία της χώρας δεν είναι για εσωτερική κατανάλωση

Γίνονται συνεχώς ενέργειες και εντός των ημερών θα δείτε ότι εκτείνονται όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και υπερατλαντικά είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναφερόμενος στο θέμα της αποτροπής των όσων επιδιώκονται μέσα από το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο επίσκεψης του στο στρατόπεδο «Σταύρος Στυλιανίδης», στον Κόρνο, και ερωτηθείς για τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους ότι δεν είναι είδηση κάτι το οποίο θα πρέπει να βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης. Είδηση είναι όταν θα εκδοθούν οι συγκεκριμένες αποφάσεις. Συνεπώς, θα παρακαλούσα, όσα λιγότερα λέγονται τόσο πιο επιτυχείς είμαστε στις προσπάθειες που καταβάλλουμε».

Κληθείς να αναφερθεί στις δράσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο και κακώς έχουν δημοσιοποιηθεί τα διαβήματα που κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν είναι για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης η προστασία της χώρας».

Σε ερώτηση για το ίδιο θέμα και κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες στα ΜΜΕ, ο Πρόεδρος είπε ότι «ακολουθούμε την ευρωπαϊκή πολιτική και όχι τα δημοσιεύματα».

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο θέμα των ερευνών για το βαν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι πρόκειται για «έργο της αστυνομικής δύναμης, των διωκτικών Αρχών. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι τουλάχιστον δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Σήμερα είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu. Όχι μόνο δεν εθίγη οποιοδήποτε θέμα, αλλά αντίθετα επαναλήφθηκε η αποφασιστικότητα και των δύο χωρών να προχωρήσουμε με στενότατη συνεργασία και συγκεκριμένες ενέργειες για να αποτρέψουμε τα όσα επιδιώκει μέσω εκνόμων ενεργειών, των παρανόμων συμφωνιών με τη Λιβύη, η Τουρκία».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι είχε τηλεφωνικές συνομιλίες πέραν από τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, και με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και με τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό του Λιβάνου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η όλη προσπάθεια είναι για συντονισμό κατά τρόπο που να συμβάλει στο να ακυρωθούν τα όποια επιδιωκόμενα. Εντός των ημερών ενδεχόμενα να υπάρξουν κάποιες ανακοινώσεις που αφορούν συγκεκριμένους τομείς δράσεις».

Ερωτηθείς αν αυτές οι δράσεις θα είναι κοινές με άλλες χώρες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «κοινές δράσεις όταν λέμε δεν εννοούμε ποτέ στρατιωτικές. Είναι δράσεις, πχ για τον αγωγό EastMed, για συντονισμένες ενέργειες, έτσι ώστε να προωθηθεί το αίτημα για τη μη αποτελεσμάτων συμφωνία – που είναι κάθετη θέση και της Αιγύπτου και του Ισραήλ, όπως και των άλλων συνομιλητών μου είτε στα ΗΕ είτε στα ΕΕ είτε στον Αραβικό Σύνδεσμο.

Συνεπώς, γίνονται συνεχώς ενέργειες και εντός των ημερών θα δείτε ότι εκτείνονται όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και υπερατλαντικά. Και ως εκ τούτου, αυτό που παρακαλώ είναι απλώς να είμαστε ψύχραιμοι, να μην παρασυρθούμε από οποιεσδήποτε προκλήσεις και να λειτουργούμε κατά τρόπο που υπηρετείται πραγματικά το εθνικό καλό»./ibna