Επικοινωνία Αναστασιάδη με Netanyahu, Abdullah ΙΙ και Μητσοτάκη

Επικοινωνία Αναστασιάδη με Netanyahu, Abdullah ΙΙ και Μητσοτάκη

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu, σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις και την αντιμετώπιση των έκνομων ενεργειών από πλευράς Τουρκίας στην περιοχή μας.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ επανέλαβε προς τον Πρόεδρο της Κύπρου τη σταθερή θέση του Ισραήλ για τα ζητήματα αυτά και την καταδίκη του παράνομου μνημονίου συναντίληψης μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης και εισηγήθηκε άμεση υπογραφή Συμφωνίας για τον EastMed μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας.

Επίσης, ο Benjamin Netanyahu εξέφρασε θερμές ευχαριστίες για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας με την οποία υιοθέτησε τον ορισμό του αντισημιτισμού όπως αυτός καθορίζεται από τη διεθνή συμμαχία για τη μνήμη του Ολοκαυτώματος.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό του Λιβάνου Saad Hariri.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν ο συντονισμός των δύο χωρών προς αποτροπή υλοποίησης των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

Τη Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει, επίσης, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Abdullah II.

Ο Νίκος Αναστασιάδης είχε επίσης σήμερα μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη. Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ενημέρωσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τα όσα διημείφθησαν με τους ηγέτες της Αιγύπτου, του Ισραήλ και του Λιβάνου, με τους οποίους ο Πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία και συμφώνησαν μέσα στα πλαίσια της στενής συνεργασίας των δύο Κυβερνήσεων, συντονισμένα να προχωρήσουν στις πρέπουσες ενέργειες για την αποτροπή των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας και των επιδιώξεων που απορρέουν από την υπογραφή του παράνομου μνημονίου συναντίληψης ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη. /ibna