Εγκρίθηκε από την Αμερικανική Γερουσία το νομοσχέδιο EastMedAct

Εγκρίθηκε από την Αμερικανική Γερουσία το νομοσχέδιο EastMedAct

Η ολομέλεια της Γερουσίας υπερψήφισε, με ψήφους 71-23,  το νομοσχέδιο για την κατανομή κονδυλίων, στο οποίο συμπεριλαμβάνει ολόκληρο νόμο για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο EastMEdAct.

Την Τρίτη η Αμερικανική Βουλή είχε εγκρίνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και αναμένεται την Παρασκευή να υπογραφεί από τον Αμερικανό Πρόεδρο Donald Trump, μαζί με τον προϋπολογισμό για την Άμυνα, που θα λάβει χώρα σε αμερικανική στρατιωτική βάση σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο νόμος για την κατανομή των κονδυλίων πρέπει να υπογραφεί πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής για να αποτραπεί το λουκέτο στην Κυβέρνηση. Στα δυο νομοσχέδια περιλαμβάνονται πρόνοιες για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Bob Menendez τόνισε ότι η ενσωμάτωση του «EastMed Act» στο νομοσχέδιο του προϋπολογισμού είναι ενδεικτική της σημασίας που έχει η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ για την αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Όπως εξήγησε, η ενσωμάτωση του νομοσχεδίου στον προϋπολογισμό επέτρεψε την ταχύτερη υπερψήφισή του αλλά και την παράκαμψη ενός ενδεχόμενου βέτο.

«Αισθάνομαι ότι βρισκόμαστε σε μια στιγμή όπου όλα τα αστέρια έχουν ευθυγραμμιστεί στον ουρανό. Πιστεύω ότι υπάρχει όλο και μεγαλύτερη αναγνώριση της σημασίας που έχει η Ελλάδα και η Κύπρος μαζί με το Ισραήλ για τη νέα στρατηγική στην ανατολική Μεσόγειο…Επομένως, έχουμε μια νέα μέρα που αναδύεται για τις σχέσεις μας στην περιοχή και για τη σημασία των χωρών που σχετίζονται με τη στρατηγική για την ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Bob MenendezΜπομπ.

Συνεχίζοντας, ο Αμερικανός γερουσιαστής υπογράμμισε ότι οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας συνέβαλλαν στο να εμπεδωθεί η ανάγκη υιοθέτησης μιας εναλλακτικής στρατηγικής.

«Παρόλα όμως αυτά, πιστεύω ότι ακόμα και αν η Τουρκία ήταν ένας απόλυτα ιδανικός σύμμαχος, κάτι που δεν συμβαίνει, θα χρειαζόμασταν και πάλι μια νέα στρατηγική για την ανατολική Μεσόγειο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή διάσταση του νομοσχεδίου «EastMed Act», ο γερουσιαστής Menemdez επισήμανε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν την ευκαιρία να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης, βάζοντας τέλος στην ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία.

Το νομοσχέδιο EastMedAct τοποθετεί την τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της αμερικανικής διπλωματίας, επιδιώκοντας μια ολιστική αναθεώρηση της στρατηγικής που ακολουθεί η Ουάσιγκτον στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο EastMed θα συνδέει με υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα./ibna