Η κρατική εκλογική επιτροπή του Μαυροβουνίου αξιολογεί τις ανάγκες για το 2020

Η κρατική εκλογική επιτροπή του Μαυροβουνίου αξιολογεί τις ανάγκες για το 2020

Η κρατική εκλογική επιτροπή του Μαυροβουνίου είναι καλύτερα εξοπλισμένη για να προγραμματίσει και να αναλύσει το έργο της, ήταν το συμπέρασμα ενός εργαστηρίου διήμερων διδαγμάτων που διοργάνωσε η Αποστολή του ΟΑΣΕ στο Μαυροβούνιο στην Ποντγκόριτσα στις 17 και 18 Δεκεμβρίου 2019.

Περίπου 25 συμμετέχοντες από τις κρατικές και δημοτικές εκλογικές επιτροπές συζήτησαν το έργο τους, προσδιόρισαν ευκαιρίες βελτίωσης και αξιολόγησαν τις ανάγκες τους για το 2020, στο πλαίσιο προετοιμασίας για τις κοινοβουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο.

Ο Đorđije Vukčević, πρόεδρος της κρατικής εκλογικής επιτροπής, σημείωσε ότι η Επιτροπή είναι ανοικτή να αξιολογήσει τα λάθη που έχει κάνει και είναι έτοιμη να εφαρμόσει τις απαραίτητες αλλαγές για να βελτιώσει το έργο της.

«Η Κρατική Εκλογική Επιτροπή και η Αποστολή του ΟΑΣΕ εργάζονται για την ανάπτυξη στρατηγικών για την εκπαίδευση των ψηφοφόρων, την ισότητα των φύλων και τα άτομα με αναπηρίες. Οι εργασίες βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη για την ανάπτυξη ενός λογότυπου για την ενίσχυση της προβολής της Επιτροπής», δήλωσε ο Vukčević.

Η Siv-Katrine Leirtroe, αντιπρόεδρος της Αποστολής, δήλωσε ότι καθώς το Μαυροβούνιο προχωρά προς τις βουλευτικές εκλογές, η Αποστολή του ΟΑΣΕ θα συνεχίσει να παρέχει εξατομικευμένη βοήθεια στην Επιτροπή για τη βελτίωση της διαφάνειας, της ακεραιότητας, της αμεροληψίας και της λογοδοσίας της. «Αυτά είναι τα θεμέλια της δουλειάς σας και θα χρησιμεύσουν για να κερδίσετε την εμπιστοσύνη των πολιτών, ότι η εκλογική διαδικασία είναι ελεύθερη και δίκαιη», τόνισε η Leirtroe.

«Οι Επίτροποι και το προσωπικό διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην επιτυχή διοίκηση των εκλογών στο Μαυροβούνιο. Ρόλοι που είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι κάθε ψηφοφόρος έχει πλήρη εμπιστοσύνη ότι η ψήφος του είναι μυστική και υπολογίζεται σωστά», επεσήμανε ο Leirtroe.

Ο Εθνικός Προγραμματιστής Darko Brajović σημείωσε ότι το 2019 η Αποστολή παρείχε τεχνική βοήθεια διοργανώνοντας πέντε εργαστήρια, διευκολύνοντας τις επισκέψεις μελέτης στην Κροατία και τη Σλοβενία ​​και παρέχοντας στα μέλη της επιτροπής τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην ετήσια διάσκεψη των Ευρωπαίων Εκλογικών Επιμελητών στη Σλοβενία.

Η αποστολή δωρίζει επίσης λογισμικό που αναπτύχθηκε για να επεξεργαστεί τα εκλογικά δεδομένα και να εγκαταστήσει εξειδικευμένο εξοπλισμό πληροφορικής. «Με την υποστήριξη της αποστολής, η Επιτροπή ανέπτυξε ένα εκλογικό επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο αναμένω ότι θα υιοθετηθεί και θα εφαρμοστεί για τις εκλογές του 2020», δήλωσε ο Brajović.

Η Αποστολή του ΟΑΣΕ στο Μαυροβούνιο, με ανακοίνωση, τόνισε ότι εξακολουθεί να δεσμεύεται ώστε να συνεργαστεί με την κρατική εκλογική επιτροπή για να βελτιώσει το επαγγελματικό της έργο, τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη του κοινού και να βελτιώσει τη συνεργασία της με τους εκλογικούς φορείς της περιοχής./Ibna