Βουλγαρία: Πέντε εταιρείες στο διαγωνισμό για τον πυρηνικό σταθμό του Belene

Βουλγαρία: Πέντε εταιρείες στο διαγωνισμό για τον πυρηνικό σταθμό του Belene

Η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Temenouzhka Petkova , δήλωσε ότι πέντε εταιρείες έχουν επιλεγεί στο διαγωνισμό για την επιλογή στρατηγικού επενδυτή για την επανεκκίνηση του πυρηνικού σταθμού του Belene.

Τρεις εταιρείες εμφανίζονται ως πιθανοί στρατηγικοί επενδυτές – η Ρωσική πυρηνική εταιρεία Rosatom, η Κινεζική Εθνική Πυρηνική Εταιρεία και η Κορεατική Υδροηλεκτρική και Πυρηνική Εταιρεία, δήλωσε η Petkova κατά τη διάρκεια ακρόασης που πραγματοποίησε η επιτροπή ενέργειας του Βουλγαρικού Κοινοβουλίου.

Οι συνομιλίες με την Framatome και τη General Electric της Γαλλίας θα επικεντρωθούν στο δηλωμένο ενδιαφέρον τους να προμηθεύσουν εξοπλισμό και να συμμετάσχουν στη διασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου, ανέφερε.

Η Petkova δήλωσε ότι οι εταιρείες που έχουν επιλεγεί από τη λίστα θα προσκληθούν, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2020, να υποβάλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους. Είπε ότι είναι δυνατό για τις πέντε εταιρείες να διεξάγουν συνομιλίες και να υποβάλουν κοινές προσφορές.

Η Βουλγαρία «πάγωσε» το έργο Belene τον Μάιο του 2012, με έκθεση της HSBC να εκτιμά ότι οι συνολικές δαπάνες ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, αφού δεν υπέγραψαν τελική σύμβαση με τη θυγατρική εταιρεία Atomstroyexport της Rosatom, εν μέσω διαφορών σχετικά με τις ρήτρες κλιμάκωσης κόστους.

Το δημόσιο ηλεκτρικό δίκτυο της ΝΕΚ παραμένει κάτοχος πολλών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου του χώρου όπου δαπανήθηκαν περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ευρώ για την προετοιμασία για την κατασκευή και ο εξοπλισμός που παραδόθηκε από την Atomstroyexport για την κατασκευή των δύο αντιδραστήρων 1000MW, με κόστος άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ μετά την απώλεια διαιτησίας το 2016.

Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία θα πάνε σε μια ξεχωριστή εταιρεία την οποία θα αγοράσουν οι στρατηγικοί επενδυτές. Σε αντάλλαγμα για τα περιουσιακά στοιχεία, η NEK σχεδιάζει να διατηρήσει ένα μερίδιο μειοψηφίας αρκετά μεγάλο για να εμποδίσει τις αποφάσεις των μετόχων για «ορισμένα ζητήματα», σύμφωνα με τα τρέχοντα σχέδια του υπουργείου.

Τα σχέδια αυτά βασίζονται επίσης στη βασική προϋπόθεση της Βουλγαρίας για επανέναρξη του έργου, δηλαδή ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί βάσει της «αρχής της αγοράς», δηλαδή χωρίς κρατικές επενδυτικές εγγυήσεις ή μακροπρόθεσμες συμβάσεις αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρωτοδημοσιεύθηκε στο Sofiaglobe