Οι επικεφαλής των αποστολών της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο και οι ΗΠΑ ζητούν την ταχεία σύσταση της κυβέρνησης

Οι επικεφαλής των αποστολών της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο και οι ΗΠΑ ζητούν την ταχεία σύσταση της κυβέρνησης

Η επικεφαλής της Ειδικής Αντιπροσωπείας της ΕΕ κ. Nataliya Apostolova, η EULEX και οι επικεφαλής των αποστολών της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο, σε κοινή δήλωση Τύπου που εκδόθηκε την Πέμπτη, προτρέπουν τις αρχές στην Πρίστινα να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση και να ξαναρχίσουν τον διάλογο με τη Σερβία.

Η συστατική συνεδρίαση του Κοινοβουλίου έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 26 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τους επικεφαλής των αποστολών της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο, οι εθνικές εκλογές της 6ης Οκτωβρίου έδωσαν την ευκαιρία στο λαό του Κοσσυφοπεδίου να ασκήσει το δημοκρατικό δικαίωμά του να ψηφίζει και να εκλέγει τους ηγέτες του. Αυτή είναι η ουσία της δημοκρατικής διαδικασίας. «Πιστεύουμε ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη θα επιτύχουν την απαραίτητη συναίνεση για να ξεπεράσουν τις εναπομένουσες προκλήσεις», αναφέρει η δήλωση.

«Το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να συνεχίσει την επείγουσα δουλειά αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, καθώς και για το κράτος δικαίου, για την εφαρμογή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ-Κοσσυφοπεδίου και για την επανέναρξη του υπό την αιγίδα της ΕΕ διαλόγου με το Βελιγράδι», δηλώνουν εκπρόσωποι της ΕΕ.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής των αποστολών της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο, απαιτείται ο γρήγορος σχηματισμός κυβέρνησης για την προώθηση αυτών των διαδικασιών προς το συμφέρον του Κοσσυφοπεδίου και του λαού του και σύμφωνα με το σύνταγμα και τη ρητή επιθυμία του εκλογικού σώματος.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πρίστινα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία συμφωνεί με τη δήλωση των εκπροσώπων της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο, οι οποίοι με γραπτή τους δήλωση την Πέμπτη κάλεσαν τις αρχές να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση και να συνεχίσουν τις εργασίες τους για μεταρρυθμίσεις και το διάλογο με τη Σερβία.

Η αμερικανική πρεσβεία στο Κοσσυφοπέδιο που μοιράζεται τη δήλωση του Γραφείου της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο δήλωσε ότι συμφωνεί με την ΕΕ. “Ο λαός του Κοσσυφοπεδίου είναι ανυπόμονος για μια κυβέρνηση που θα φέρει θετική αλλαγή”, ανέφερε η αμερικανική πρεσβεία σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στα social media./ibna