Στα 2,4 δισ. οι business στις ιδιωτικοποιήσεις του 2020

Στα 2,4 δισ. οι business στις ιδιωτικοποιήσεις του 2020

Στα 2,4 δισ. ευρώ τίθεται ο στόχος εσόδων του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) το 2020. Ο επικεφαλής του Ταμείου Α. Ξενόφος περιέγραψε το καλό κλίμα που επικράτησε και στο πρόσφατο συνέδριο Capital Link στη Νέα Υόρκη, στο οποίο μετείχε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Ριχάρδο Λαμπίρη, με κεντρική προσέγγιση τις επενδυτικές δυνατότητες στην Ελλάδα που αλλάζει σελίδα και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο.

Χρονοδιάγραμμα

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την πορεία του προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας που υλοποιεί το ΤΑΙΠΕΔ, τοποθέτησε χρονικά μετά τις γιορτές την ανακοίνωση των προεπιλεγέντων επενδυτικών σχημάτων για τη Β’ φάση του διαγωνισμού για την πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, εκτιμώντας ότι και οι 10 ενδιαφερόμενοι περνούν στη φάση των δεσμευτικών προσφορών.

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο θα εκκινήσουν τα περιφερειακά λιμάνια -είναι μια εκκρεμότητα που υπάρχει από το 2019-, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα και Ηγουμενίτσα, για να ακολουθήσουν μετά λιμάνια που έχουν ιδιαίτερο οικονομικό ενδιαφέρον, όπως είναι ο Βόλος, το Ηράκλειο και η Κέρκυρα. Θα ακολουθήσουν οι διαγωνισμοί για τις μαρίνες όπως αυτές της Καλαμαριάς (Αρετσού), της Ρόδου, της Ζακύνθου και του Αργοστολίου. Ακόμη, αναμένεται να αξιοποιηθεί το Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο, ένα πολύ μεγάλο ακίνητο με ιδιαίτερη χρήση.

Τέλος του Ιανουαρίου του 2020 θα βγει στον «αέρα» η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Υπενθυμίζεται ότι το 35% ανήκει στα Ελληνικά Πετρέλαια.

Πληροφορίες θέλουν το Ταμείο να είναι σε διαπραγματεύσεις με τα ΕΛΠΕ ως προς τους όρους για το ενδεχόμενο πώλησης του 35% στην περίπτωση που η πετρελαϊκή εταιρεία δεν αναδειχθεί πλειοδότης του διαγωνισμού.

Αναφορικά με το επενδυτικό σχέδιο του Ελληνικού, το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Lamda Development για την κατανομή της κυριότητας και των δικαιωμάτων χρήσης της έκτασης. Αν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός του καζίνου, οι εκτιμήσεις θέλουν στο πρώτο δίμηνο του 2020 να ξεκινήσουν οι εργασίες στην έκταση του Ελληνικού.

Ακίνητα

Από εκεί κια πέρα, το Ταμείο συνεχίζει την αξιοποίηση των ακινήτων που έχει σε ιαματικές πηγές με σχετικούς διαγωνισμούς το επόμενο διάστημα. Αν και πρόκειται για μικρά assets, εντούτοις είναι σημαντικά για την ανάπτυξη τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και αυτού του είδους τουρισμού που παγκοσμίως κερδίζει έδαφος, ανέφερε. «Επίσης, ένα μεγάλο ακίνητο που έχουμε είναι στο Ηράκλειο Κρήτης, στις Γούρνες, για το οποίο φτιάξαμε καινούργιο σχέδιο χρήσεων ανάπτυξης», όπως σημείωσε./ibna