Ο Pendarovski επικρίνει την εγκληματικότητα και τη διαφθορά, ζητεί ενότητα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Ο Pendarovski επικρίνει την εγκληματικότητα και τη διαφθορά, ζητεί ενότητα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Στην ετήσια ομιλία του στο Κοινοβούλιο, ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Stevo Pendarovski επέκρινε έντονα τις εξελίξεις στο δικαστικό σύστημα, την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς και το γεγονός ότι οι πολίτες εγκαταλείπουν τη χώρα. Ο Pendarovski είπε στους νομοθέτες ότι δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη και ότι το δικαστικό σύστημα δεν κατάφερε να αντισταθεί στις εξωτερικές επιρροές.

«Είμαστε ένα ανεξάρτητο κράτος για σχεδόν τρεις δεκαετίες και κανένας πολιτικός ή επιχειρηματίας που έκανε περιουσία από τη μια μέρα στην άλλη δεν έχει βρεθεί στη φυλακή, και είναι πολλοί αυτοί που πρέπει να καταλήξουν εκεί. Η αντίληψη των πολιτών είναι ότι οι φτωχοί και αυτοί που δεν έχουν καμία σχέση με τα κέντρα εξουσίας τιμωρούνται ακόμη και για την παραμικρή παράβαση, ανέφερε ο Pendarovski.

Ο Πρόεδρος επαίνεσε τις συμφωνίες με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, καθώς και την ένταξη στο ΝΑΤΟ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

Σύμφωνα με το ίδιο πρότυπο κρατικής ενότητας, θα πρέπει να εργαστούμε μαζί για την ένταξη στην ΕΕ, ανέφερε ο Pendarovski. Όσον αφορά τη βαλκανική “μίνι-Σένγκεν”, ο Pendarovski ζήτησε να συμπεριληφθούν όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στη διαδικασία.

Η αντιπολίτευση εκτιμά ότι ο Πρόεδρος Pendarovski έκανε μία διάγνωση, αλλά δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες λύσεις.

“Δυστυχώς έχουμε ακούσει πολλά κενά λόγια, αλλά δεν έχουμε ακούσει τι ακριβώς έχει γίνει σε αυτούς τους 7 μήνες. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ενέργειες”, δήλωσε ο βουλευτής του VMRO-DPMNE, Ilija Dimovski.

Τα αλβανικά κόμματα θεωρούν τον πρόεδρο αντικειμενικό και ότι η στάση του σχετικά με τη γνώμη της Επιτροπής της Βενετίας σχετικά με το νόμο της αλβανικής γλώσσας ήταν σωστή και ξεκάθαρη. Αυτή ήταν η πρώτη ομιλία του Pendarovski ως προέδρου της χώρας./ibna