Η Γερμανία επιδιώκει να διευκολύνει τη συμφωνία LDK-VV για νέα κυβέρνηση συνασπισμού

Η Γερμανία επιδιώκει να διευκολύνει τη συμφωνία LDK-VV για νέα κυβέρνηση συνασπισμού

Ο Peter Beyer, μέλος του κόμματος της Γερμανίδας Καγκελαρίου Angela Merkel και εισηγητής για το Κοσσυφοπέδιο στο Συμβούλιο της Ευρώπης (CoE), βρίσκεται στην Πρίστινα και πρόκειται να συναντηθεί με τους νικητές των εκλογών στο Κοσσυφοπέδιο, στο πλαίσιο των προσπαθειών για να σπάσει το πολιτικό αδιέξοδο και να πείσει το Vetevendosje και το LDK να συμφωνήσουν στο σχηματισμό νέων θεσμών.

Ο Beyer εθεάθει νωρίς την Πέμπτη να εισέρχεται στα γραφεία της Δημοκρατικής Λίγκας του Κοσσυφοπεδίου (LDK) όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του κόμματος, Isa Mustafa. Εκτός από τον Mustafa, ο Beyer θα συναντηθεί επίσης κατά τη διάρκεια της ημέρας με τον αρχηγό του Vetevendosje, Albin Kurti. Σύμφωνα με πληροφορίες, o Beyer θα συζητήσει μαζί τους σχετικά με τη δημιουργία νέων θεσμών, μετά τις πρόωρες εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο στις 6 Οκτωβρίου.

Δύο μήνες μετά τη διεξαγωγή των εκλογών, οι νικητές του Vetevendosje και του LDK δεν μπορούν να συμφωνήσουν για την κατανομή των εξουσιών, με κίνδυνο να οδηγηθεί το Κοσσυφοπέδιο σε πολιτικό αδιέξοδο και ενδεχομένως σε νέες εκλογές. Ο ηγέτης της Δημοκρατικής Λίγκας του Κοσσυφοπεδίου, Isa Mustafa, δεν αναμένει οι συνομιλίες του κυβερνώντος συνασπισμού με το Vetevendosje να διαρκέσουν για έξι μήνες, όπως συνέβη το 2014, αλλά προειδοποίησε ότι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε το  κόμμα του θα πάει στην αντιπολίτευση.

Ο Mustafa έκανε τις παρατηρήσεις αυτές μετά από συνάντηση του Γενικού Συμβουλίου του LDK, όπου συζήτησαν την πρόοδο των συνομιλιών για τη διαμόρφωση της νέας κυβέρνησης, οι οποίες έχουν σταματήσει λόγω διαφωνιών ως προς τη θέση του υποψηφίου για την προεδρία όταν λήξει η θητεία του Hashim Thaci σε δύο χρόνια.

Το Κίνημα Vetevendosje και η Δημοκρατική Συμμαχία του Κοσσυφοπεδίου έχουν μέχρι στιγμής πραγματοποιήσει 11 συναντήσεις, αλλά δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε τελική συμφωνία, παρά το γεγονός ότι τα δύο κόμματα, τα οποία ήταν οι νικητές των εκλογών της 6ης Οκτωβρίου, λένε ότι έχουν συμφωνήσει για τα περισσότερα θέματα./ibna